Nomura: Μέχρι το καλοκαίρι ανοίγει η συζήτηση για κούρεμα των δανείων της τρόικας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Nomura: Μέχρι το καλοκαίρι ανοίγει η συζήτηση για κούρεμα των δανείων της τρόικας



Εκτροχιασμό της πορείας του ελληνικού χρέους και ελλείμματος, ακόμα και σε σχέση με τις εκτιμήσεις που μόλις το Δεκέμβριο ανακοίνωσε το ΔΝΤ, φέρνουν τα απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ, τα οποία έδειξαν ότι η ύφεση άγγιξε το 6,5% το 2012, σημειώνει η Nomura. 

 

Εκτός και εάν υπάρξει κάποια προς τα πάνω αναθεώρηση των στοιχείων αυτών, το βάθος της ύφεσης αναπόφευκτα θα επιταχύνει τη... συζήτηση για αναδιάρθρωση των δανείων διάσωσης (OSI), εκτιμά ο ιαπωνικός οίκος. Οι αναλυτές του τοποθετούσαν τη συζήτηση περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προς τους πιστωτές του επίσημου τομέα μέσα στο 2014, μαζί με τις διαπραγματεύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2015-2016.

Όμως, τώρα, εκτιμούν ότι η συζήτηση αυτή θα φουντώσει με τις επόμενες τριμηνιαίες επιθεωρήσεις της τρόικας, και κυρίως εκείνες του Μαΐου και του Αυγούστου.

Όπως εξηγεί η Nomura, η ύφεση του 6,5% που σημειώθηκε το 2012 ήταν μεγαλύτερη του 6% που προέβλεπε η τρόικα. Πλέον, η ελληνική οικονομία έχει χάσει το 23% του ΑΕΠ της από τα υψηλά του 2009.

Αλλά και ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ επιταχύνθηκε περαιτέρω, στο -1,7%, λόγω των σημαντικών μειώσεων στους μισθούς. Ο πιο αδύναμος αποπληθωριστής ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τη χειρότερη των εκτιμήσεων του ΔΝΤ πραγματική μεταβολή του ΑΕΠ, οδηγούν το ονομαστικό ΑΕΠ του 2012 στα 193,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή σε επίπεδα κατά 0,8% χαμηλότερα από ό,τι μόλις πριν από δύο μήνες προέβλεπε για το 2012 το ΔΝΤ.

Έπειτα από αυτά, η Nomura υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ του 2013 στο -5,5% από -4,4% προηγουμένως, δηλαδή σε επίπεδα πολύ χειρότερα από το -4,2% που είναι η πρόβλεψη της τρόικας.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι δείκτες του χρέους και του ελλείμματος είναι ήδη χειρότεροι από ό,τι προέβλεπαν οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, του Δεκεμβρίου, με το έλλειμμα του 2012, για παράδειγμα, να αυξάνεται από το 6,6% του ΑΕΠ στο 6,7%.

Κορ. Σαμάρκου
Bookmark and Share