Νέο καπέλο 50 ευρώ έως 100 ευρώ ετησίως για τα σκουπίδια! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Νέο καπέλο 50 ευρώ έως 100 ευρώ ετησίως για τα σκουπίδια!



Νέο τέλος για τα σκουπίδια, που υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται από 50 έως 100 ευρώ το χρόνο για κάθε νοικοκυριό, έρχεται από την αρχή του 2014 μέσω των δημοτικών τελών...


Το ειδικό τέλος ταφής θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα
 Παράλληλα, γίνεται αγώνας δρόμου για να μετριαστεί ή να αποφευχθεί η νέα... οικονομική «καμπάνα» που ετοιμάζει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εις βάρος της Ελλάδας, με επιβολή εφάπαξ προστίμου ύψους από 22 έως 28 εκατ. ευρώ, μαζί με ημερήσιο πρόστιμο 71.193 ευρώ για όσο διάστημα εξακολουθεί στη χώρα μας να υπάρχει το άγος των παράνομων χωματερών.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης που έχει λυγίσει την ελληνική κοινωνία, διαπιστώνεται ότι η ανορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων την οποία επιφύλαξε η κεντρική διοίκηση και η αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών αρχίζει να κοστίζει ακριβά όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στους πολίτες. Οι Ελληνες φορολογούμενοι καλούνται τώρα να πληρώσουν είτε απ' ευθείας από την τσέπη τους και τον πενιχρό οικογενειακό τους προϋπολογισμό νέες επιβαρύνσεις για την κακή διαχείριση των σκουπιδιών, είτε μέσω νέων προστίμων, επειδή υπάρχει αδυναμία να καταβληθούν προς την Ε.Ε. μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Το πιθανότερο είναι να συμψηφιστούν με παρακράτηση κοινοτικών πόρων από αναπτυξιακά έργα και προγράμματα.

Νομοθετική πρόβλεψη

Πιο συγκεκριμένα, το νέο ειδικό τέλος ταφής για τα μη επεξεργασμένα απόβλητα τα οποία οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής θα ισχύσει από τις αρχές του 2014, αυξάνοντας κατά πολύ το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων που καλούνται να καταβάλλουν οι δήμοι και κατ' επέκταση οι δημότες μέσα από τα δημοτικά τέλη. Πρέπει να τονιστεί ότι το νέο τέλος αποβλήτων είναι ήδη θεσμοθετημένο. Προβλέπεται στο άρθρο 43 του νόμου 4042/2012 (ΦΕΚ 24, Α'), με τον οποίο γίνεται η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ «για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών». Με τη συγκεκριμένη Οδηγία θεσπίζονται μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας εμποδίζοντας ή μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της παραγωγής και της διαχείρισης αποβλήτων, περιορίζοντας τον συνολικό αντίκτυπο της χρήσης των πόρων και βελτιώνοντας την αποδοτικότητά της.

Στο σχετικό άρθρο του νόμου με τίτλο «ειδικό τέλος ταφής», αναφέρεται ότι «σε οργανισμούς και επιχειρήσεις που διαθέτουν Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) με απόβλητα όπως βιοαποδομήσιμα απόβλητα κουζίνας και χώρων εστίασης, ανάμικτα δημοτικά απόβλητα, απόβλητα από αγορές, μπάζα χωρίς επικίνδυνα υλικά, κ.λπ., απόβλητα δηλαδή που οδηγούνται προς ταφή χωρίς να έχουν προηγηθεί εργασίες επεξεργασίας όπως για παράδειγμα ανακύκλωση, ανάκτηση κ.λπ., επιβαρύνονται από 1ης Ιανουαρίου 2014 με τριάντα πέντε ευρώ (35 ευρώ) ανά τόνο διατειθεμένων αποβλήτων, ποσόν που αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο έως του ποσού των 60 ευρώ ανά τόνο. Δεν επιβαρύνονται με το ειδικό τέλος ταφής τα υπολείμματα επεξεργασίας που διατίθενται σε ΧΥΤ. Το ειδικό τέλος ταφής των αποβλήτων κατατίθεται στο Πράσινο Ταμείο του νόμου 3889/2010 (Α' 182) και διατίθεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και έργων ανάκτησης και διάθεσης αποβλήτων».

Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το τέλος θα είναι γενικής εφαρμογής, σε όλη τη χώρα, πλην ίσως ελαχίστων περιπτώσεων, καθώς δεν υπάρχει προοπτική ολοκλήρωσης των νέων εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στις περιφέρειες της χώρας νωρίτερα από μία τριετία. Οι νέες χρεώσεις θα γίνονται με βάση τον όγκο των απορριμμάτων. Στην Αττική, αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή, παράγονται ετησίως περί τα 2,4 εκατ. τόνοι απορριμμάτων, από τα οποία γίνεται επεξεργασία στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης των Ανω Λιοσίων για μόλις 400.000 τόνους απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι με την επιβολή του νέου τέλους των 35 ευρώ ανά τόνο για 2 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών για τα οποία δεν γίνεται η προβλεπόμενη επεξεργασία, θα επιβληθεί πρόσθετο κόστος ύψους περίπου 75 εκατ. ευρώ, το οποίο μέσω των δήμων θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες.Πηγή Ελευθεροτυπία.

Του Αργύρη Δεμερτζή
Bookmark and Share