Συρία: υπό τον πλήρη έλεγχο των ανταρτών η πρώτη μεγάλη πόλη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Συρία: υπό τον πλήρη έλεγχο των ανταρτών η πρώτη μεγάλη πόλη

Οι αντάρτες ολοκλήρωσαν την κατάληψη της Ράκα, της πρώτης μεγάλης πόλης στη Συρία που περνά στον έλεγχό τους από τον Μάρτιο του 2011 που ξέσπασε το κίνημα αμφισβήτησης κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ.


Ο Αραβικός Σύνδεσμος επέτρεψε στις χώρες-μέλη του να παρέχουν όπλα στους... αντάρτες. Παράλληλα, κάλεσε τους αντικαθεστωτικούς να καταλάβουν την έδρα της Συρίας στον Οργανισμό. Ο ΟΗΕ απέστειλε ομάδα στα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου μαχητές κρατούν περίπου 20 κυανόκρανους.

Κατάληψη της Ράκα

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι παραδόθηκαν και τα τελευταία μέλη των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών μετά από διήμερες μάχες στη Ράκα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για την τύχη εκατοντάδων μελών φιλοκαθεστωτικών πολιτοφυλακών και μελών των κυβερνητικών στρατευμάτων, που παραδόθηκαν στους αντάρτες.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ενισχύει τους αντικαθεστωτικούς

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τους σύρους αντικαθεστωτικούς να καταλάβουν τη θέση της Συρίας στον Οργανισμό, δύο χρόνια μετά την αναστολή της συμμετοχής της Δαμασκού στις εργασίες του. Πρόκειται για προσωρινή ρύθμιση μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών και το σχηματισμό κυβέρνησης στη Συρία.

Ο διεθνής Οργανισμός κάλεσε το συνασπισμό της αντιπολίτευσης να επιλέξει έναν αντιπρόσωπο για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου που ξεκινά στις 26 Μαρτίου στη Ντόχα του Κατάρ.

Εν τω μεταξύ, το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, κατά τη συνεδρίασή του στο Κάιρο, αποφάσισε να επιτρέψει στα κράτη-μέλη του να εξοπλίσουν τους σύρους αντάρτες.

Στη σχετική ανακοίνωση, τονίζεται πως επισημάνθηκε «το δικαίωμα κάθε κράτους ανάλογα με τις επιθυμίες του να προσφέρει κάθε είδους μέσα αυτοάμυνας, περιλαμβανομένων στρατιωτικών μέσων (. . .) στο συριακό λαό και στον Ελεύθερο (Συριακό) Στρατό».

Ιράκ και Αλγερία εξέφρασαν επιφυλάξεις για την απόφαση να δοθεί η έδρα της Συρίας στην αντιπολίτευση, ενώ ο Λίβανος διαχώρισε τη θέση του, σύμφωνα με τον γ. γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι.

Ένταση στα Υψίπεδα του Γκολάν

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περίπου 20 κυανόκρανοι κρατούνται από περίπου 30 ένοπλους μαχητές στα Υψίπεδα του Γκολάν, στα σύνορα Συρίας - Ισραήλ και ότι έστειλε ομάδα για την επίλυση της κατάστασης. Επιβεβαίωσε βίντεο στο YouTube που φέρεται ότι δείχνει σύρους αντάρτες οι οποίοι έχουν κατασχέσει τα οχήματα αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ και κρατούν παρατηρητές του διεθνούς οργανισμού.
Bookmark and Share