Στο στόχαστρο της τρόικα η μείωση του κράτους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Στο στόχαστρο της τρόικα η μείωση του κράτους

Απο τις σημερινές συναντήσεις φάνηκε ότι η δόση του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ περνά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στο Δημόσιο είναι βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων.

Κοντά στο πράσινο φως της τρόικας δείχνει να βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά την έγκριση... ευνοϊκής ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.Bέβαια τα γνωστά παπαγαλάκια πήραν το σύνθημα σήμερα και μιλούν για "αδιέξοδο στι διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς" παίζοντας το γνωστό παιχνίδι που θέλει τον ..."ήρωα-πρωθυπουργό" να λύνει "με αποφασιστικότητα" το θέμα στη συνάντηση που θα έχει με την Τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα...

Το θέμα πάντως τέθηκε σήμερα εκ νέου σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με το επιτελείο της τρόικας, η οποία ολοκληρώθηκε νωρίτερα. Μεταξύ των δύο πλευρών έχει προγραμματιστεί και νέο ραντεβού για την Κυριακή, ενώ όπως έγινε γνωστό οι επικεφαλής των δανειστών θα μείνουν στην Αθήνα και την επόμενη εβδομάδα παρατείνοντας την αποστολή τους. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως την Κυριακή.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι «βρισκόμαστε κοντά σε νέα ρύθμιση», χωρίς να είναι σε θέση να παρουσιάσουν τις τελικές προβλέψεις και κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από διατυπώσεις του τύπου «έκλεισε η νέα ρύθμιση» εν όψει και της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού με την τρόικα.

Το κλίμα, πάντως, φαίνεται να είναι θετικό και η τρόικα δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι χωρίς διευκολύνσεις χιλιάδες φορολογούμενοι από το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων που χρωστούν έως 3.000 ευρώ αντικειμενικά δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Απο τις σημερινές συναντήσεις φάνηκε ότι η δόση του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ περνά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στο Δημόσιο είναι βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων

Οι πιστωτές εντείνουν τις πιέσεις και ζητούν επιτακτικά να προχωρήσουν αμέσως οι διαδικασίες (πειθαρχικές και άλλες) έτσι ώστε να τεθούν σε αργία περίπου 7.000 επίορκοι και διορισμένοι μα πλαστά πιστοποιητικά.

Έως τώρα οι προσπάθειες για απομάκρυνση επίορκων αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε αργία μόλις 884 υπάλληλοι και άλλοι 1.890 σε διαθεσιμότητα, όταν για το σύνολο του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας περίπου 25.000 υπάλληλοι.

Οι αλλαγές στις δομές των υπουργείων και του Δημοσίου γενικότερα απασχολούν και τη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας υποστήριξης του κυβερνητικού συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην οποία μετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρας.

Νωρίτερα οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο "οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα και αφορούσαν την εφαρμογή του προγράμματος. Αφορούσαν, κυρίως, τον προϋπολογισμό του 2013, την απόδοση των μεταρρυθμίσεων και το milestone (προαπαιτούμενα) του Μαρτίου".
Bookmark and Share