Η κοκαΐνη προκάλεσε την τραπεζική κρίση του 2008(!), υποστηρίζει Βρετανός επιστήμονας.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Η κοκαΐνη προκάλεσε την τραπεζική κρίση του 2008(!), υποστηρίζει Βρετανός επιστήμονας..

 



Ο Τζορτζ Μπους έλεγε ότι η βασική αιτία της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 ήταν ότι η... Wall Street μέθυσε.





Δύο χρόνια αργότερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King, είπε σε ομιλία του ότι “ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας και της νομισματικής πολιτικής της είναι να παίρνει μακριά το... μπολ με το παντς όταν το πάρτι αρχίζει να φουντώνει”. Παραδέχθηκε, όμως, ότι δεν κατάφερε να το κάνει.

Τώρα, ο David Nutt, ο αμφιλεγόμενος πρώην Τσάρος της βρετανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, σχετίζει την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού κλάδου το 2008, η οποία φύτεψε το σπόρο της σημερινής κρίσης χρέους στην Ευρώπη, με τη χρήση κοκαΐνης από τους τραπεζίτες.

Οι τραπεζίτες που παίρνουν κοκαΐνη, η “κουλτούρα των συγκινήσεών τους, και η επιθυμία τους για περισσότερα και περισσότερα ήταν αυτά που μας έβαλαν σε αυτό το τρομερό μπλέξιμο”, είπε ο Nutt στους Sunday Times.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, ο οποίος ωστόσο έχασε τη θέση του όταν ισχυρίστηκε ότι η χρήση ecstasy είναι εξίσου ασφαλής με μια βόλτα με άλογο, η κοκαΐνη δεν αποτελεί ένα νέο μπελά για το City και τη Wall Street. Ήταν αυτή που ευθυνόταν και για την κατάρρευση της τράπεζας Barings, το 1995.

Για τη Wall Street, πάντως, οι ισχυρισμοί του Nutt δεν αποτελούν και μεγάλο νέο. Πολλοί γνώριζαν, για παράδειγμα, ότι το γραφείο του μεγαλοαπατεώνα χρηματιστή Bernie Madoff (που φυλακίστηκε για 150 χρόνια για τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της Wall Street) ονομαζόταν και “Βόρειος Πόλος”, λόγω των τεράστιων ποσοτήτων λευκής σκόνης που μπορούσε κανείς να βρει εκεί.

Όσο για τον Jimmy Cayne, το διευθύνοντα σύμβουλο που οδήγησε την Bear Stearns στην κατάρρευση, αυτός είχε πάντα στο γραφείο του ένα μπουκάλι που δήθεν περιείχε τα αντιόξινα που του είχε “γράψει” γιατρός. Στην πραγματικότητα, το μπουκάλι ήταν πάντα γεμάτο με κοκαΐνη...
Bookmark and Share