«Μέχρι τα μέσα του 2014 θα δούμε την ελληνική οικονομία να ανακάμπτει» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

«Μέχρι τα μέσα του 2014 θα δούμε την ελληνική οικονομία να ανακάμπτει»

Aνάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέχρι τα μέσα του 2014, ίσως και νωρίτερα, βλέπει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε πως δεν υπήρχε διαφορετική εναλλακτική για τη λιτότητα. 


Όπως επισήμανε, οι πιο.. σταθερές συνθήκες βοηθούν την Ελλάδα να σημειώσει καλή πρόοδο προς την εξισορρόπηση της οικονομίας της, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και δύο πακέτα διάσωσης.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον, σίγουρα μέχρι τα μέσα του 2014, και πιθανότατα νωρίτερα, θα δούμε την οικονομία να ανακάμπτει», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάποιες θετικές ενδείξεις ακόμα νωρίτερα, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις».
Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει πως η οικονομία θα συρρικνωθεί έως και κατά 4,5% φέτος, προτού εμφανίσει μικρή ανάπτυξη το 2014. Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο η εικόνα αυτή δεν έχει τεθεί σε κίνδυνο από τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου. Ωστόσο, όπως επισήμανε, το προηγούμενο που δημιουργεί η επιβολή φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης στην Ελλάδα μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, όταν για κάποιο διάστημα υπήρχε η προοπτική την εξουσία να αναλάβει κόμμα που ενδέχεται να οδηγούσε την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης, η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει, φέρνοντας εισροές καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. «Από τις εκλογές του Ιουνίου είχαμε εισροές καταθέσεων περίπου 20 δισ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός της πιστωτικής συρρίκνωσης διατηρείται περιορισμένος στο 4%».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της λιτότητας, δήλωσε πως «στην Ελλάδα ο γρήγορος ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει επώδυνες συνέπειες, διότι αυτό σημαίνει υψηλότερη ανεργία, χαμηλότερα εισοδήματα, χαμηλότερους μισθούς, υψηλότερους φόρους». «Όμως, δεδομένου του μεγέθους των αρχικών δημοσιονομικών ανισορροπιών μας, δεν υπήρχε εναλλακτική».

Τα μέτρα λιτότητα της Ελλάδας αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να ξαναπατήσει το ευρώ σε πιο στέρεο έδαφος, όπως είναι οι αποφάσεις για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης με τη χρήση του ΟΜΤ της ΕΚΤ ως δίχτυ ασφαλείας, σημείωσε. «Το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει η ανάπτυξη θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το πόσο γρήγορα η Ευρώπη, και ιδιαίτερα οι χώρες της περιφέρειας θα μπορέσουν να εξισορροπήσουν τις οικονομίες τους», δήλωσε. «Έχουμε κάνει καλή πρόοδο στο ζήτημα αυτό».

Κατά τον ίδιο, η ομαλοποίηση στις αγορές αφήνει να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να μη χρειαστεί να ενεργοποιήσει ποτέ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων – το ΟΜΤ. Θεωρεί επίσης πως «τα χειρότερα της κρίσης βρίσκονται πίσω μας». «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι αδυναμίες ή ότι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας θα είναι ομαλός. Όμως, νομίζω ότι τα χειρότερα έχουν περάσει».
Bookmark and Share