Τριάντα έξι δείγματα με κρέας αλόγου έχουν πάρει το δρόμο για το Χημείο του Κράτους και αυτή την εβδομάδα αναμένονται οι απαντήσεις για το εάν σε αυτά και σε ποια -θα βγουν στο φως της δημοσιότητας και τα ονόματα των εταιρειών- ανιχνεύθηκε η αντιβίωση φαινυλοβουταζόνη, η οποία αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα με... αποκλειστικές πληροφορίες οι έλεγχοι από μέρους του ΕΦΕΤ οι οποίοι ξεπέρασαν τους 300 και ήταν σε όλο το φάσμα της διατροφικής αλυσίδας από την παραγωγή μέχρι και την εμπορία έφθασαν στο τέλος τους. Σημειώνεται ότι εκτός από τις αλλαντοβιομηχανίες, ελέγχθηκαν σούπερ μάρκετ, εταιρείες catering αλλά και αλυσίδες εστίασης. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου τροφίμων από τους ελέγχους που πραγματοποίησε συνέλεξε περί τα 280 δείγματα, από τα οποία 36 βρέθηκαν θετικά, ότι δηλαδή περιείχαν και κρέας αλόγου.
Υπενθυμίζεται ότι το διατροφικό σκάνδαλο ξέσπασε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν σε προμαγειρεμένα και κατεψυγμένα φαγητά γνωστής εταιρείας εντοπίστηκε κρέας αλόγου αντί για μοσχαρίσιο. Το σκάνδαλο έχει επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη και σε αυτό εμπλέκονται πολλά γνωστά «ονόματα» της αγοράς τροφίμων.
Σύμφωνα με πηγές μπορεί οι έλεγχοι να βαίνουν στο τέλος τους, όμως όχι και η περιπέτεια των εταιρειών που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο σκάνδαλο. Οι εταιρείες αυτές, όπως μπορούμε να ξέρουμε πρόκειται να κληθούν από τον Εισαγγελέα, προκειμένου να εξηγήσουν την εμπλοκή τους σε αυτό το σκάνδαλο, που έχει θορυβήσει την αγορά και τους καταναλωτές. Για αυτές τις εταιρείες που δεν θα δώσουν σαφείς εξηγήσεις υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να τους επιβληθούν πρόστιμα αλλά και να τους επιδοθούν ποινικές ευθύνες.
Της Δέσποινα Καραγιαννοπούλου