Αργεντινή: Απείθαρχη μέχρι το τέλος απέναντι στους γύπες των αγορών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Αργεντινή: Απείθαρχη μέχρι το τέλος απέναντι στους γύπες των αγορών

 


Στα άκρα φέρνει η Αργεντινή τον πόλεμο που έχει κηρύξει, τόσο απέναντι σε αυτούς που ονομάζει “γύπες” των αγορών όσο και απέναντι στα αμερικανικά δικαστήρια, που το τελευταίο διάστημα τάσσονται στο πλευρό των αντιπάλων της.



Ότι η Αργεντινή βρίσκεται στα.. δικαστήρια απέναντι στους κατόχους απλήρωτων ομολόγων της, ονομαστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ, από την ύψους 95 δισ. ευρώ χρεοκοπία της, το 2001, είναι γνωστό. Όμως, καθώς τα αμερικανικά χρηματιστήρια διατάσσουν το Μπουένος Άιρες να αποπληρώσει τους ομολογιούχους αυτούς -που είναι κυρίως hedge funds και vulture funds ή “γύπες, όπως αλλιώς αποκαλούνται- η πρόεδρος Cristine Fernandez προχωρά σε μία κίνηση που χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως άκρως περιφρονητική προς τη δικαιοσύνη.

Μία ώρα πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας που είχε ορίσει το δικαστήριο πριν από εβδομάδες, η Αργεντινή κατέθεσε τη δική της αντιπρόταση για την αποπληρωμή των ομολόγων.

Ουσιαστικά, δίνει στα funds δύο επιλογές: Είτε να αποδεχθούν ομόλογα αξίας ίσης με εκείνη που είχαν την εποχή της χρεοκοπίας του 2002, είτε να πάρουν ομόλογα με discount.

Οι όροι της προσφοράς είναι οι ίδιοι με εκείνους που είχε παρουσιάσει η Αργεντινή το 2010, δηλαδή σε ένα deal το οποίο οι συγκεκριμένοι ομολογιούχοι αρνήθηκαν, απαιτώντας την άμεση και στο ακέραιο αποπληρωμή των τίτλων που έχουν στα χέρια τους. Έτσι και αλλιώς, η πρώτη επιλογή απευθύνεται μόνο σε όσους κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας κάτω των 50.000 δολαρίων, κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι για να λάβουν τα όποια χρήματα, οι διαχειριστές των hedge funds, θα πρέπει να αποδεχθούν ένα μεγάλο haircut.

Ενδεικτικά υπολογίζεται ότι για το hedge fund της Elliott Management Corp, NML Capital, που αποτελεί και έναν εκ των σκληρότερων αντιπάλων της Αργεντινής, η πλήρης αποπληρωμή των ομολόγων (την οποία έχει διατάξει το αμερικανικό δικαστήριο) θα έδινε 720 εκατ. δολάρια, ενώ η νεότερη προσφορά της χώρας του δίνει 120,6 εκατ. δολάρια.

Πάντως, το δικαστήριο θα πρέπει να εγκρίνει και τη νέα προσφορά του Μπουένος Άιρες, με μία σχετική απόφαση να αναμένεται ανά πάσα στιγμή.
Bookmark and Share