Μανωλάδα: Στα ψυγεία παραμένουν οι φράουλες.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Μανωλάδα: Στα ψυγεία παραμένουν οι φράουλες..

 


Μεγάλες ποσότητες δεν έχουν διατεθεί.
Πολλές οι ακυρώσεις παραγγελιών απο το εξωτερικό.





Σε περίπου ένα μήνα ολοκληρώνεται η καλλιέργεια της φράουλας στη βόρεια Ηλεία και μεγάλες ποσότητες του προϊόντος εξακολουθούν να παραμένουν αδιάθετες.
Σύμφωνα με παραγωγούς, εκτός από τις ποσότητες που... παραμένουν αμάζευτες στα χωράφια, υπάρχουν εξίσου μεγάλες ποσότητες που βρίσκονται αποθηκευμένες μέσα στα ψυγεία. Οπως τονίζουν με αγωνία οι παραγωγοί, αν δεν αλλάξει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τα αιματηρά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, απειλούνται με οικονομική καταστροφή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομάδας παραγωγών «Υρμίνη», Φώτη Κυριαζή, πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση στο ζήτημα της προώθησης του προϊόντος, διότι, όπως τονίζει, αν χαθεί η πασχαλινή αγορά, τότε οι παραγωγοί θα δεχθούν μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

Προσωρινή λύση
Σχετικά με τις εξαγωγές, ο κ. Φώτης Κυριαζής σημειώνει ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν ακυρωθεί πολλές παραγγελίες και τα ψυγεία είναι πλέον γεμάτα με το ευπαθές προϊόν. Σχετικά με τη συγκομιδή του προϊόντος, οι παραγωγοί ζητούν μια προσωρινή λύση μέχρι να διευθετηθούν οριστικά τα ζητήματα των αλλοδαπών εργατών που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, ώστε να συνεχιστεί η φετινή καλλιέργεια, που ολοκληρώνεται σε έναν μήνα.
Πάντως, οι αλλοδαποί εργάτες συνεχίζουν να μην πηγαίνουν για εργασία στα χωράφια, αλλά και στα συσκευαστήρια, προκειμένου να μην εντοπιστούν σε πιθανούς ελέγχους. Ετσι οι μόνοι που εργάζονται, είναι κυρίως εργάτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά ο αριθμός τους δεν επαρκεί για τη συγκομιδή του προϊόντος. Πάντως, όπως τονίζει ο κ. Κυριαζής, «προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών». Στο πλαίσιο αυτό, παραγωγοί σκοπεύουν μέσα στις επόμενες ημέρες να μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να έχουν επαφές για τη δρομολόγηση λύσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς εργάτες, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσουν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προώθηση του προϊόντος.

Συγκέντρωση
Στο μεταξύ, κινήσεις, συνδικάτα, φορείς και συλλογικότητες ανακοίνωσαν πως την ερχόμενη Κυριακή, στις 3 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Νέας Μανωλάδας σε ένδειξη συμπαράστασης στους αλλοδαπούς εργάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία σχεδιάζει να λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ώστε να αποφευχθούν πιθανές εντάσεις κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.
Επίσης, τη Μεγάλη Εβδομάδα πρόκειται να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος προκειμένου να συζητήσει και να αποφασίσει την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή παραγωγής της φράουλας, μετά τα τελευταία γεγονότα στη Νέα Μανωλάδα.
Bookmark and Share