Ο Πλάτων έλεγε πως κάθε πολιτικός πρέπει να έχει τη δική του φιλοσοφία.
Η φιλοσοφία υπαγορεύει αρχές και οι αρχές υπαγορεύουν πολιτικές.
Ομως... αναρωτιέμαι τι σκέφτονται οι αρχηγοί των τριών κομμάτων, που τραγελαφικά «αποφασίζουν» για την τύχη του ελληνικού λαού.
Η κατάσταση στα δημόσια ταμεία είναι ξανά σχεδόν εκτός ελέγχου και όσο πλησιάζει η λήξη εντός του Μαΐου ελληνικών ομολόγων, η Αθήνα έχει τρομοκρατηθεί στο ενδεχόμενο να.. καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης λόγων των τραγελαφικών παλινωδιών που παρουσιάζει η κυβέρνηση των τριών κομμάτων στην κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή.
Απλώς, μας θυμίζει παρόμοιες ημέρες που έζησε η Αθήνα όταν ήταν τεχνικά πτωχευμένη και όσο πλησίαζε η 9η Μαΐου του 2010, που έληγαν πολλά ελληνικά ομόλογα αξίας 9 δισ., η κυβέρνηση αδυνατούσε να τα αποπληρώσει. Δηλαδή θα εξαναγκαζόταν σε στάση πληρωμών, που σημαίνει πτώχευση. Επικεφαλής κυβερνήσεων και υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζητούσαν επιτακτικά να προσφύγει η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό για να δοθεί χρόνος στις τράπεζές τους να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα και να αποφευχθεί μια κρίση ντόμινο στις αγορές τους. Και η Αθήνα υπέγραψε. Μία υπογραφή που καταδιώκει τον Παπακωνσταντίνου και την ελληνική Βουλή που ψήφισε το Μνημόνιο...
Μέσα σε μία ώρα απέσυραν δύο κομβικά νομοσχέδια από το πολυνομοσχέδιο που ανατρέπει –ακόμη μια φορά– τις ζωές όλων μας. Μέσα σε ελάχιστη ώρα, η κυβέρνηση υπέστη δεινή ήττα επικοινωνιακή αλλά και ουσίας, και μάλιστα με δύο τρικομματικά αυτογκόλ. Την ώρα που κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν ότι η ρύθμιση για τις απολύσεις συμβασιούχων που είχαν επιστρέψει με δικαστικές αποφάσεις θα κατατεθεί για ψήφιση παρά την κατηγορηματική διαφωνία του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι η διάταξη αποσύρεται. Μάλιστα, πηγές συμπλήρωναν πως η διάταξη έπασχε και ότι ουσιαστικά είχε δίκιο ο κ. Ρουπακιώτης στη σκληρή κόντρα με τον «σύντροφό του» Αντώνη Μανιτάκη που την είχε εισηγηθεί.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας είχε κάνει δεκτές μέσα σε μισή ώρα δύο αντικρουόμενες απόψεις. Η πρώτη έλεγε ότι ισχύει κανονικά η διάταξη που προέβλεπε μείωση έως και 35% για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που καταθέτουν τώρα τα χαρτιά τους για σύνταξη. Δεν πέρασαν παρά ελάχιστα λεπτά και ο κ. Βρούτσης βγήκε ξανά από τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών –των εκπροσώπων των κομμάτων– και δήλωσε ότι τελικά η διάταξη αποσύρεται.
Δηλαδή, με αλλαγές της τελευταίας στιγμής το πολυνομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί την Κυριακή το βράδυ με τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις ύψους 8,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Αν και υπόκειται σε περαιτέρω αλλαγές μέχρι την κατάθεση και ψήφισή του, το προσχέδιο του νομοσχεδίου που ετοίμασαν το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία προβλέπει, μεταξύ άλλων: 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις ώς τα τέλη του 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος. Θα ισχύσει ο κανόνας για κάθε μία αποχώρηση να γίνεται μία πρόσληψη με αυστηρά και αξιοκρατικά κριτήρια. Σε περίπτωση κατάργησης θέσεων σε ΝΠΙΔ, προβλέπεται καταγγελία της σύμβασης εργασίας των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Ενσταση ασκείται μέσα σε προθεσμία 20 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά 20 ημέρες για εκείνους που διαμένουν στο εξωτερικό. Επίσης, αλλάζουν οι όροι αδειοδότησης και λειτουργίας για δεκάδες επαγγέλματα, όπως λογιστή - φοροτεχνικού, αρχαιοπώλη, γεωπόνου, κτηνιάτρου, πρατηρίου βενζίνης, λαϊκές αγορές, ενώ αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίες εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία. Επίσης, αναμένεται να ενταχθεί και ρύθμιση για να μπορούν να πωλούν ζεστό ψωμί τα σούπερ μάρκετ.
Με άλλες διατάξεις: αλλάζει ο τρόπος κανονισμού του μερίσματος στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και περνάει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών στον ανεξάρτητο γραμματέα Εσόδων, από τις 31 Οκτωβρίου 2013. Στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, η εξόφληση πρέπει να γίνεται μέσα σε 30 ή 60 ημερολογιακές ημέρες (ανάλογα με την περίπτωση) από την πώληση ή από τον συμφωνημένο χρόνο εξόφλησης. Μετά η απαίτηση γίνεται έντοκη. Στις εμπορικές συναλλαγές στις οποίες ο οφειλέτης είναι δημόσια αρχή, η προθεσμία πληρωμής δεν υπερβαίνει τις 30 ή 60 μέρες (ανάλογα με την περίπτωση) από την ημερομηνία παραλαβής του τιμολογίου ή των αγαθών, ή παροχής των υπηρεσιών κ.λπ.
Της Ζ.Ζήκου