Τζ. Στίγκλιτς: "Νέο κούρεμα χρέους εάν δεν έλθει η ανάπτυξη σύντομα" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Τζ. Στίγκλιτς: "Νέο κούρεμα χρέους εάν δεν έλθει η ανάπτυξη σύντομα"

 


"Μπορεί η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας να έχει βελτιωθεί, αλλά μεσοπρόθεσμα επιβάλλεται μείωση του χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα ώστε να μην πάνε χαμένες οι μέχρι στήμερα δημοσιονομικές προσπάθειες"...



Μεγάλο λάθος το οποίο δεν πρέπει να επαναληφθεί χαρακτήρισε το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ενώ... τόνισε πως εάν η ανάπτυξη δεν επιστρέψει στη χώρα μας μια νέα αναδιάρθρωση χρέεους θα είναι επιβεβλημένη.

"Μπορεί η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας να έχει βελτιωθεί, αλλά μεσοπρόθεσμα επιβάλλεται μείωση του χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα ώστε να μην πάνε χαμένες οι μέχρι στήμερα δημοσιονομικές προσπάθειες", σημειώνει ο κ. Στίγκλιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Τα Νέα". Και προσθέτει: "αν αυτό δεν επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης τότε θα πρέπει να συμβεί μέσω μιας νέας αναδιάρθρωσης του χρέους".

Στη συνέντευξη του τονίζει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι συνδεδεμένα και εξαρτώμενα από τα δομικά προβλήματα του ευρώ, ενώ εστίασε στην ανάγκη να στηριχθούν οι επιχειρήσεις στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, οι οποίες όπως είπε πλήττονται αναπόφευκτα από τα προβλήματα που γεννά η περιορισμένη τραπεζική ρευστότητα.

"Χρειάζεται ενοποιημένο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα το οποίο θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη", σημειώνει ο κ. Στίγκλιτς, προσθέτοντας: "οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως και οι ισπανικές, ενδεχομένως και οι ιταλικές, δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια και πλήττονται από τη ν περιορισμένη ρευστότητα. Αυτό πλήττει άμεσα την ανταγωνιστικότητα τους σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις του Βορρά, οι οποίες έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό. Αυτό θα πρέπει να επιλυθεί κεντρικά στην Ευρωζώνη, ενδεχομένως μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή μέσω άλλων θεσμών".

Κατά τον νομπελίστα οικονομολόγο πρέπει επίσης "να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης , ειδικά σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα". Όπως σημειώνει "αυτό θα μεταφραστεί σε περισσότερες εξαγωγές για την Ελλάδα ή σε κέρδη από τον τουρισμό". Και επισημαίνει πως "η ανακατανομή αυτή είναι σημαντική για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και απαιτεί, βεβαίως, πως θα εγκαταλειφθούν οι βλαπτικές πολιτικές λιτότητας".

Σύμφωνα με τον κ. Στίγκλιτς η ύφεση είναι αυτή που υπονομεύει σήμεα την εμπιστοσύνη στο ευρώ. "Αν επιλυθεί αυτό το πρόβλημα η αντιμετώπιση των άλλων ζητημάτων θα είναι πιο εύκολη", σημειώνει.

Ωστόσο, υπογραμμίζει την ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει σε περισσότερη δημοσιονομική ενοποίηση αλλά και σε μια πραγματική τραπεζική ένωση.

"Χωρίς ενοποιημένο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα με μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων η κατάσταση ενδεχομένως να εκτραχυνθεί", λέει.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της Κύπρου ο καθηγητής το χαρακτηρίζει ως "μεγάλο λάθος". "Η δήλωση της Ευρωζώνης ότι δεν θα τιμήσει την ασφάλεια των καταθέσεων ήταν λανθασμένη, κάτι που νομίζω πως έγινε άμεσα αντιληπτό από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί, ούτε στην Ελλάδα ούτε σε κάποια άλλη χώρα.
Bookmark and Share