Το "καλό σενάριο" για την Eurobank και οι δεξαμενές της ΕΤΕ για να αντλήσει κεφάλαια.
Aν στο στρατόπεδο της Εθνικής υπάρχει αισιοδοξία ότι το όριο του 10% θα καλυφθεί από τους ιδιώτες επενδυτές, στην Eurobank επικρατεί... ρεαλισμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το στρατόπεδο της Eurobank, οι πρώτες επαφές με μεγαλοεπενδυτές και ισχυρά χαρτοφυλάκια, έγιναν από την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση περί συμμετοχής, με τον προβληματισμό όλων όσοι ρωτήθηκαν αν θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου να είναι η αρνητική καθαρή θέση, το ύψος της οποίας προσδιορίζεται στα 2 δις. ευρώ.
Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που αποθαρρύνει τους επενδυτές να συμμετάσχουν στην αύξηση, αν και η διοίκηση της τράπεζας δεν έχει καταθέσει τα όπλα.
Το "καλό σενάριο"
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και πλέον το «καλό σενάριο» για την τράπεζα είναι η υπαγωγή της στο ΤΧΣ και η πώλησή της, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, θεωρώντας ότι το τελευταίο επτάμηνο χάθηκε πολύτιμος χρόνος στις διαπραγματεύσεις με την Εθνική, ενώ αν το management κινούνταν αυτόνομα θα είχε το χρόνο να βγει στις αγορές, να οργανώσει την αύξηση κεφαλαίου και να πείσει τους επενδυτές. Στο επόμενο διάστημα, πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε από τον Οκτώβριο.
Ήδη, η τράπεζα, μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να τοποθετηθεί απέναντι στο ΤΧΣ, ως προς το αν έχει δυνατότητα να βρει το 10% από ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να κρατήσει τον αυτόνομο χαρακτήρα της στην τραπεζική αγορά. Η Εθνική πλέον κατέχει το 85% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και είναι γεγονός πια, ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, διαθέτοντας 400 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχει.
Το «άνοιγμα» της Eurobank εντοπίζεται στα 4,5 δις. ευρώ. Με την έκδοση Cocos μεταξύ 1,4 – 1,6 δισ. ευρώ, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα προσδιορίζονταν κάτω από τα 4 δις. ευρώ, οπότε το 10% που θα πρέπει να καλύψουν ιδιώτες, διαμορφώνεται κοντά στα 380 με 400 εκατ. ευρώ.
Αν παρακρατηθούν οι μισθοί δύο μηνών στους εργαζόμενους τα κεφάλαια που εξασφαλίζει η Eurobank, διαμορφώνονται στα 100 με 120 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση της τράπεζας διέψευσε ότι συζητεί με την MIG για 100 εκατ. ευρώ. Εκτός κι αν η τράπεζα, εκτιμούν άλλες πηγές, θέλει να κοιμήσει την αγορά, κάνοντας τη διαφορά και έχει τα καλά νέα στο τέλος. Σημειωτέον, ότι η γ.σ. της τράπεζας θα γίνει στις 30 Απριλίου.
Εθνική
Αν και στο εγχείρημα της Εθνικής παρατηρούνται σημαντικές δυσκολίες, ωστόσο η διοίκηση της τράπεζας επικοινωνιακά στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, κάνοντας την αγορά να περιμένει την τοποθέτηση Λάτση με περίπου 95 – 150 εκατ. ευρώ για το ποσοστό του 11%, αλλά και άλλων εφοπλιστών, όπως του κ. Κωνσταντακόπουλου της Costa Mare και του ξενοδοχείου Costa Navarino στην Πύλο.
Μάλιστα, ο τελευταίος, όπως γράφτηκε στον Τύπο, θα συμμετάσχει στην αμκ με 50 εκατ. ευρώ, ενώ ο CEO της τράπεζας κ. Αλ. Τουρκολιάς φέρεται ότι έχει ζητήσει τη συμμετοχή των εργαζόμενων. Όμως, το μέγα ζητούμενο για την τράπεζα είναι η αρνητική καθαρή θέση, οπότε θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο στην αγορά ότι στο διάστημα που απομένει μέχρι τέλος Μαϊου για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, θα γίνουν δύο κινήσεις.
Είτε κούρεμα των υβριδικών ομολογιών, ύψους 2,4 δις. ευρώ, είτε πώληση μέρους ή όλης της συμμετοχής που διαθέτει η Εθνική στη Finansbank, η οποία αποτιμάται στα 5 δις. ευρώ. Σύμφωνα με την αγορά, αν η τράπεζα κουρέψει τα υβριδικά ομόλογα κατά 50%, κάτι το οποίο ζητεί άλλωστε και το ΤΧΣ, θα εξασφαλίσει περί το 1,2 δις. ευρώ. Αν ταυτόχρονα, πουλήσει το 20% της Finansbank κατ’ ελάχιστο, θα εξασφαλίσει άλλο 1 δις. ευρώ.
Από τα περίπου 10 δις. ευρώ που είναι το «άνοιγμα» της τράπεζας, οι πραγματικές ανάγκες θα μπορούσαν να υπολογίζονται κάτω από τα 8 δις. ευρώ. Με την έκδοση, επίσης, άλλων, 2 δις. ευρώ Cocos, οι πραγματικές ανάγκες θα μπορούσαν να διαμορφωθούν, σύμφωνα με την αγορά πάντα, στα 6 δις. ευρώ, οπότε τα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 10%, υπολογίζονται στα 600 εκατ. ευρώ.
Στ.Κ.Χαρίτος