Τι θα απογίνει το email σας και οι λογαριασμοί σας σε Google Plus, Youtube, Picasa και Blogger, όταν φύγετε από τη ζωή;
Kανένα άγχος,μπορείτε να φύγετε ..ήσυχοι καθώς πλέον, μπορείτε να έχετε τον πλήρη έλεγχο των διαδικτυακών σας δεδομένων, συντάσσοντας τη «ψηφιακή διαθήκη» σας.
Η Google είναι η... πρώτη μεγάλη εταιρία που προσφέρει μία τέτοια υπηρεσία στους χρήστες της.
Με τη νέα υπηρεσία της Google για «Διαχείριση Ανενεργών Λογαριασμών» (Inactive Account Manager ), οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν τη διαγραφή των δεδομένων τους ύστερα από τρεις, έξι, εννιά ή δώδεκα μήνες αδράνειας του λογαριασμού ή τη μεταφορά τους σε κάποιον άλλο χρήστη.
Ωστόσο, η Google αναφέρει ότι πριν προβεί σε διαγραφή δεδομένων, θα στείλει προειδοποιητικό μήνυμα σε συγκεκριμένο αριθμό τηλεφώνου -που θα έχει δώσει ο χρήστης- ή σε έναν δεύτερο λογαριασμό email.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η νέα υπηρεσία θα σας δώσει τη δυνατότητα να σχεδιάσετε τη ψηφιακή μετά θάνατον ζωή σας –προστατεύοντας την ιδιωτικότητά σας και με ασφάλεια- και να κάνει τη ζωή ευκολότερη για τους αγαπημένους σας, όταν θα έχετε “φύγει”», αναφέρει η Google.
«Λίγοι από εμάς σκεφτόμαστε συχνά τον θάνατο, ειδικά τον δικό μας. Ωστόσο, το να σχεδιάζουμε τι θα συμβεί όταν θα έχουμε φύγει είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που θα μείνουν πίσω. Σήμερα, ξεκινάμε μια νέα εφαρμογή που εξασφαλίζει ότι ο χρήστης μπορεί με ασφάλεια να διαχειριστεί τα προσωπικά του δεδομένα όταν κλείνει ο λογαριασμός του» ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθυντής ηλεκτρονικής παραγωγής της Google, Αντρέας Τερκ.
Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη στην επιλογή «ρυθμίσεις» του λογαριασμού σας στη Google.
Το ζήτημα της τύχης των ψηφιακών δεδομένων μετά θάνατον απασχολεί πολύ τους χρήστε. Ήδη μάλιστα υπάρχουν εφαρμογές, όπως η Ifidie, που επιτρέπουν την αποστολή ειδικών μηνυμάτων στους φίλους ενός χρήστη στο Facebook, όταν αυτός πεθάνει, ενώ η εφαρμογή LivesOn στο Twitter έχει αναπτύξει έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος αναλύει τα tweets του χρήστη και όταν αυτός πεθάνει, διατηρεί τον λογαριασμό του στο twitter «ζωντανό».
Το ζήτημα της «ψηφιακής κληρονομιάς» των περιεχομένων των online λογαριασμών είναι ένα νέο νομικό ζήτημα και δεν υπάρχουν σχετικές ή σαφείς νομοθεσίες στις περισσότερες χώρες, με συνέπεια να παρατηρούνται επιπλοκές και νομικές διαμάχες μεταξύ συγγενών ή άλλων οικείων που επιδιώκουν πρόσβαση στα δεδομένα του θανόντος.