OHE: "Τα υπερβολικά ανελαστικά μέτρα απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

OHE: "Τα υπερβολικά ανελαστικά μέτρα απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα"

O ανεξάρτητος ειδικός του ΟΗΕ Σεφας Λούμινα επισήμανε σήμερα ότι η Ελλάδα επιδεικνύει αδιαφορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν μέσω κρίσης, ενώ ταυτόχρονα κατέκρινε τις "υπερβαλικά ανελαστικές" απαιτήσεις του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ειδικότερα, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην...αύξηση όσων δεν έχουν ασφάλεια υγείας, στο γεγονός ότι 10% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, αλλά και στους 470.000 μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά, με αποτέλεσμα να είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα και να αναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες δουλείας.

Εστίασε ωστόσο σε δύο σημεία: Στην αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, και στην αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας. Συγκεκριμένα για την ανεργία ανέφερε ότι από τους 1,3 εκατ. ανέργους, μόλις οι 160.000 λαμβάνουν επίδομα και μόνο για έναν χρόνο.

"Τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται από τις σκληρές, κυκλικές πολιτικές -λιτότητα, αλλαγές στα εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις- που η κυβέρνηση αναγκάζεται να εφαρμόζει από τον Μάιο του 2010", είπε ο Λούμινα σε δημοσιογράφους στην Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.


"Ο φαινομενικός σκοπός των μέτρων είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το κόστος εργασίας ώστε να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα υπερβολικά ανελαστικά μέτρα έχουν ως αποτέλεσμα την ύφεση στην οικονομία, καθώς και σημαντικά κοινωνικής φύσης κόστη για τον πληθυσμό όπως η ανεργία, η αύξηση του αριθμού των αστέγων, η φτώχεια και η ανισότητα".

Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει δίκτυ κοινωνικής προστασίας, ξεκινώντας από το σχεδιασμό προγράμματος κοινωνικής στέγασης, που επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καν στην Ελλάδα.

Ο ειδικός του ΟΗΕ παρέμεινε στην Αθήνα για τέσσερις ημέρες και συναντήθηκε με στελέχη της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, με οργανώσεις, αλλά και με εκπροσώπους της τρόικα.
Bookmark and Share