Το πρώτο ιπτάμενο ρομπότ σε μέγεθος μύγας, αποκαλούμενο «robo-fly», ικανό να σώσει ζωές κατασκεύασαν καθηγητές και φοιτητές του φημισμένου αμερικανικού Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Μιμούμενο τις κινήσεις της μύγας μπορεί να εισέλθει σε... περιορισμένους χώρους και να δώσει σημαντικές πληροφορίες σε περιπτώσεις παγιδευμένων ανθρώπων κάτω από συντρίμμια ή ερείπια κτιρίων.
Οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε αποστολές διάσωσης και να φθάσει εκεί που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να φθάσουν άνθρωποι και μηχανήματα.
Ο καθηγητής Κέβιν Μα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και η ομάδα του, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ρόμπερτ Γουντ υποστηρίζουν, επίσης, ότι κατασκεύασαν το «μικρότερο ιπτάμενο ρομπότ του κόσμου».
Σαν πραγματική μύγα το ιπτάμενο ρομπότ κινεί τα φτερά του 120 φορές το δευτερόλεπτο αναφέρει το περιοδικό «Science» που παρουσιάζει το νέο τεχνολογικό επίτευγμα αναφέροντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για περιβαλλοντικές μελέτες αλλά και για την ανίχνευση χημικών ή άλλων επικίνδυνων ουσιών.
Επιπλέον, ο καθηγητής Μα θεωρεί ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως ρομποτικό έντομο ακόμα και στην διαδικασία αναπαραγωγής με τη μεταφορά γύρης φυτών και να στηρίξει την γεωργία με διάφορους τρόπους.
Το μόνο πρόβλημα για τον ίδιο είναι η ενεργειακή σύνδεση και φόρτισή του αλλά σύντομα πιστεύει πως θα είναι έτοιμο και το πρώτο «εντελώς ασύρματο ιπτάμενο ρομπότ».