- Ποια Στρατηγεία καταργούνται και ποια εξοπλιστικά προγράμματα διατηρούνται,
- Tι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ
Ομόφωνα εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ, σειρά προγραμμάτων που αφορούν σε ανταλλακτικά και στην τεχνική υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων.
Στο πλαίσιο της νέας δομής δυνάμεων:
Στον Στρατό Ξηράς:
Καταργούνται τα Στρατηγεία των Α' και Β' Σωμάτων. Στις έδρες των δύο Σωμάτων εξακολουθούν να παραμένουν άλλες μονάδες.
Οι δυνάμεις που διατίθενται στην 1η Στρατιά κατηγοριοποιούνται κατά είδος τακτικής αποστολής σε δυνάμεις άμυνας, δυνάμεις αντίδρασης και δυνάμεις ασφαλείας.
Καταργείται το Διακλαδικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο Αμεσης Αντίδρασης.
Συγκροτείται η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.
Διαλύεται η Διοίκηση Στρατιωτικών Εργοστασίων η οποία ενσωματώνεται στο Στρατηγείο της ΑΣΔΥΣ ως ειδικό Επιτελείο.
Καταργείται η 70ή Στρατιωτική Διοίκηση που έχει έδρα την Αθήνα και στην έδρα της παραμένει η Σχολή Πυροβολικού.
Καταργείται η 2η Ταξιαρχία Υποστήριξης (ΤΑΞΥΠ), η οποία έχει έδρα την Κοζάνη και στην έδρα της μεταφέρεται η 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία.
Καταργείται η 97η Στρατιωτική Διοίκηση που έχει έδρα τη Χαλκίδα και στην έδρα της παραμένει μόνο η Σχολή Πεζικού.
Μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη η Μεραρχία Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ) -που σήμερα έχει έδρα τη Λαμία- και στην έδρα της παραμένουν το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου καθώς και μονάδες διοικητικής μέριμνας.
Μεταπίπτει σε Σύνταγμα η 10η Ταξιαρχία Πεζικού η οποία έχει έδρα τις Σέρρες.
Στο Πολεμικό Ναυτικό:
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Πολεμικό Ναυτικό οι όποιες καταργήσεις και μετασχηματισμοί πραγματοποιούνται μέσα στους ίδιους κτιριακούς σχηματισμούς-συγκροτήματα στο Ναύσταθμο και στο Κέντρο Εκπαίδευσης «Κανελλόπουλος».
Μεταξύ άλλων, στο Αρχηγείο Στόλου:
Καταργείται η Μοίρα Υποστήριξης της Διοίκησης Φρεγατών και τα πλοία της ενσωματώνονται στις δύο Μοίρες Φρεγατών που διατηρούνται.
Καταργείται η μία εκ των τριών μοιρών της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών.
Καταργείται η 353η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας και εντάσσεται ως Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού.
Στην Πολεμική Αεροπορία:
Στην Πολεμική Αεροπορία οι όποιοι ανασχηματισμοί και οι όποιες αναδιατάξεις και αλλαγές διοικητικών δομών πραγματοποιούνται μέσα στους ήδη υπάρχοντες σχηματισμούς, δηλαδή στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ/Λάρισα), στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ/Ελευσίνα), στη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ/Τατόι).
Τα προγράμματα που πήραν «πράσινο φως»
Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε επίσης μία σειρά προγραμμάτων και υποπρογραμμάτων συντήρησης, προμήθειας, ανταλλακτικών και τεχνικής υποστήριξης υφιστάμενων οπλικών συστημάτων για την κάλυψη αναγκών των Τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την προμήθεια 460 Μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) που παραχωρούνται δωρεάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την κάλυψη επειγουσών επιχειρησιακών αναγκών του Στρατού Ξηράς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι σημερινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ αφορούν στα εξής:
- Το πρόγραμμα κάλυψης αναγκών εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) για τα αεροπλάνα M-2000-5.
- Το πρόγραμμα ανταλλακτικών και συναφών υπηρεσιών υποστήριξης των πυραύλων MAGIC.
- Το πρόγραμμα υποστήριξης του οπλικού συστήματος PATRIOT.
- Τα προγράμματα και υποπρογράμματα υποστήριξης οπλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς που αφορούν στα ελικόπτερα που διαθέτει το ΓΕΣ.
- Τα προγράμματα εργοστασιακής συντήρησης ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας.
- Το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης συστημάτων ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας.
- Το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης αεροσκαφών C-130.
- Το πρόγραμμα προμήθειας υλικών ραντάρ.
- Το πρόγραμμα προμήθειας αναλωσίμων υλικών τορπιλών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κ.λπ.
Τι δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
«Η Νέα Δομή οδηγεί σε αυτό που λέμε ανασυγκρότηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με τι στόχο; Με στόχο να έχουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις πιο δυνατές, με ακόμη μεγαλύτερη αποτρεπτική ισχύ, για να θωρακίζεται πλήρως η κυριαρχία, η ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της Πατρίδος μας» είπε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Και συνέχισε: «Η Νέα Δομή αποτελεί προϊόν μίας συλλογικής προσπάθειας που κράτησε αρκετά χρόνια. Εμείς πήραμε τη σκυτάλη από αυτούς που προηγήθηκαν και κοιτάξαμε όσο πιο γρήγορα γίνεται να τελειώσουμε αυτή τη διαδικασία, δίνοντάς της το ουσιαστικό περιεχόμενο που επιχειρήθηκε από την αρχή».
»Τι περιλαμβάνει αυτή η ανασυγκρότηση; Όχι μόνο δεν μειώνουμε, αλλά ενισχύουμε τις μάχιμες μονάδες. Συρρικνώνουμε, όμως, τις δομές διοίκησης εκεί που δεν χρειάζονται. Συρρικνώνουμε, δηλαδή, ένα μέρος αυτού που ονομάζεται “στρατιωτική γραφειοκρατία” εκεί που δεν εξυπηρετεί επιχειρησιακούς σκοπούς».
»Έτσι, με την εφαρμογή της Νέας Δομής, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας θα είναι πιο δυνατές, πιο ευέλικτες, με συγκεκριμένες οικονομίες κλίμακας, για να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα στην αποστολή που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα, το Έθνος και ο Λαός μας».
το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, εγκρίθηκε μία...