Γ. Βρούτσης: Η ανεργία «τραβάει χειρόφρενο» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Γ. Βρούτσης: Η ανεργία «τραβάει χειρόφρενο»

 


Το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2013 το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων θα κλείσει θετικά κατά περίπου 72.000 άτομα.




Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το 2013 το ποσοστό ανεργίας σταθεροποιείται, «τραβάει χειρόφρενο», υποστήριξε  ο... υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Όπως είπε, οι οικονομικοί δείκτες εκπέμπουν θετικά «σήματα» αισιοδοξίας και εκτίμησε ότι το 2013 αναμένεται να είναι το τελευταίο έτος της ύφεσης και από το 2014 θα ξεκινήσει η επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το 2014, πρόσθεσε, και αν συνεχιστεί η περαιτέρω μείωση των στρεβλώσεων και η τόνωση των επενδύσεων, θα αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας αλλά και η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας δεν επιτυγχάνεται ούτε με νομοθετήματα ούτε με υπουργικές αποφάσεις όπως δεν καταπολεμάται ούτε με αποκλεισμούς δρόμων και λιμανιών, ούτε με αποκλεισμούς εργοστασίων και εκδίωξη επιχειρήσεων.

Αντίθετα, επεσήμανε ο κ. Βρούτσης πως η αποτελεσματική και γρήγορη καταπολέμηση της ανεργίας επιτυγχάνεται μόνο όταν υπάρχει έκρηξη των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, κλίμα σταθερότητας, εμπιστοσύνης και θετικών προσδοκιών.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας αυτή την κομβική περίοδο αποτελεί για την κυβέρνηση εθνική προτεραιότητα.

Αναφερόμενος στα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ο υπουργός υπογράμμισε ότι το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2013 το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων θα κλείσει θετικά κατά περίπου 72.000 άτομα, σημειώνοντας ότι το α' τρίμηνο του 2013 οι προσλήψεις συμβάσεων πλήρους απασχόλησης παρουσίασαν αύξηση κατά 19,25%, ενώ των συμβάσεων εκ περιτροπής μείωση κατά 12%.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απομάκρυνση γραφειοκρατικών διαδικασιών, στη μείωση του ύψους των αποζημιώσεων και στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Επιπλέον αναφέρθηκε στο νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού και σημείωσε πως ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων γίνεται ακόμη περισσότερο κρίσιμος και αποφασιστικός, «γιατί έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την αντιπροσωπευτική τους βάση και να εμπλουτίσουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο».

Η ανεργία των νέων, κατέληξε, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας και ανακοίνωσε πως η πρώτη μεγάλη παρέμβαση της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020 - τους πρώτους μήνες του 2014 - θα είναι μια ακόμη διευρυμένη δράση για 75.000 άνεργους νέους
Bookmark and Share