Το ..."αίνιγμα Σαββίδης" και οι μπίζνες του Βορρά. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Το ..."αίνιγμα Σαββίδης" και οι μπίζνες του Βορρά.

 


Μία επενδυτική λίγκα του Βορρά επιδιώκει να δημιουργήσει ο ομογενής από τη Ρωσία επενδυτής Ιβάν Σαββίδης, 
που τους τελευταίους μήνες έχει εντείνει την παρουσία του στα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα.



Ουσιαστικά, τον επόμενο Αύγουστο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΠΑΟΚ. Μία επιχειρηματική κίνηση μέσω της οποίας ο 54χρονος επενδυτής... κατάφερε να στρέψει τους προβολείς της δημοσιότητας πάνω του και να μετατραπεί σε εγχώριο παράγοντα επιρροής.

O Ελληνοπόντιος, κύκλοι του οποίου διατείνονται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι θα διακδικήσει σημαντικές μπίζνες στη χώρα, έχει ρίξει «άγκυρα» στη Βόρεια Ελλάδα. Εκεί, μία από τις τελευταίες επενδύσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον του -σύμφωνα με όσα έγιναν πρόσφατα γνωστά- είναι το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού στη Δράμα για το οποίο η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σχεδιάζει να προκηρύξει διαγωνισμό, με στόχο την παραχώρηση της λειτουργίας σε ιδιώτη.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Ιβάν Σαββίδης υπέγραψε, μέσω της εταιρείας του Donskoy Tabak JSC, προσύμφωνο για την αγορά του 50,36% της ΣΕΚΑΠ. Βέβαια, οι μετοχές της ΑΤΕ στην ΣΕΚΑΠ, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν το θέμα, δεν έχουν μεταβιβαστεί ακόμη στην Donskoy, καθώς στην τελευταία έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας, η πλευρά του επιχειρηματία δεν προσκόμισε ορισμένα έγγραφα απαραίτητα για την διαδικασία, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί σύντομα.

Με αφορμή την ΣΕΚΑΠ ή την ΕΒΖ (για την οποία δεν υπεβλήθη τελικά προσφορά) δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι ο ομογενής επιχειρηματίας, αν και εκδηλώνει ενδιαφέρον ή συμμετέχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες, πλην του ΠΑΟΚ, δεν έχει ακόμη επενδύσει σε κάποιο σημαντικό deal.

Όσον αφορά στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, η μίσθωση ανατέθηκε στην, συμφερόντων Σαββίδη, Black & White για διάστημα ενός έτους, έναντι μηνιαίου μισθώματος 95 χιλιάδων ευρώ και με την υποχρέωση να καταβάλλει στο ΙΚΑ το 10% των κερδών.

Την ίδια στιγμή, ο Ιβάν Σαββίδης έχει υποβάλει προσφορά για την διεκδίκηση του προς αποκρατικοποίηση 51% της ΕΥΑΘ, με παράγοντες της αγοράς να διερωτώνται, εάν ο ομογενής με περιουσία ύψους 240 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση της κατάθεσης προσφορών.

Και αυτό επειδή, το αίτημα του επιχειρηματία για δίμηνη παράταση προκειμένου να αναζητήσει εταίρο δεν ικανοποιήθηκε, όπως είχε διαρρεύσει προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Νίκος Παπαδάκης σε εκδήλωση της εταιρείας.

Ο κ. Σαββίδης φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα ακίνητα του Αγίου Ιωάννη Σιθωνίας και του Παλιουρίου Χαλκιδικής, ωστόσο, όπως σημειώνουν με νόημα παράγοντες, μέλει να φανεί, εάν αυτή τη φορά θα καταφέρει να περάσει στην τελική φάση των διαγωνισμών. capital.gr πηγή άρθρου.

Του κ.


Δημήτρη Δελεβέγκου
Bookmark and Share