Οι απρόθυμες συνιστώσες φρενάρουν τη... φόρμουλα για «ενιαίο κόμμα» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Οι απρόθυμες συνιστώσες φρενάρουν τη... φόρμουλα για «ενιαίο κόμμα»

 


Μπροστά στο δυσεπίλυτο πρόβλημα των συνιστωσών θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία μετατροπής του σε ενιαίο κόμμα.





 Το σύνθημα της «αυτοδιάλυσής» τους, όπως όλα δείχνουν, δεν βρίσκει ευήκοα ώτα και ως εκ τούτου στο προσχέδιο του νέου καταστατικού...

   σύμφωνα με πληροφορίες- θα υπάρχει μεταβατική διάταξη που θα παραπέμπει στο... μέλλον -και μέχρι το 2ο Συνέδριο- την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το ενιαίο κόμμα.

 Οι δεύτερες σκέψεις, που αρχίζουν να επικρατούν, έχουν να κάνουν με την απροθυμία συνιστωσών να προχωρήσουν σε αυτοδιάλυση, ανεξάρτητα από τη βούληση που υπάρχει στα ηγετικά κλιμάκια οι διαδικασίες μετατροπής να προχωρήσουν γρήγορα, αλλά όχι βεβιασμένα. Η «διπλή ένταξη» σε συνιστώσα και στο κόμμα αναμένεται πάντως να αποτελέσει σημείο τριβής και έντονης συζήτησης τόσο προσυνεδριακά όσο και στο συνέδριο του κόμματος, που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο.

 Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται το επόμενο Σαββατοκύριακο να δώσει το σήμα εκκίνησης για το 1ο (ιδρυτικό) συνέδριο καθώς θα συζητηθούν και θα εγκριθούν όλα τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα. Η Κουμουνδούρου έχει θέσει ως «μεγάλη αποστολή» στο Συνέδριο να γίνει κατανοητό και σαφές το εναλλακτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, από το πρώτο λεπτό διακυβέρνησης μέχρι και τους ευρύτερους μακροπρόθεσμους ορίζοντες και στόχους.


Συντεταγμένη λειτουργία
 Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του εντάσσει και τη δημιουργία ενός μεγάλου ενιαίου ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος, με αποτελεσματική και συντεταγμένη λειτουργία και με δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα, με τη διαρκή συμμετοχή των μελών στη διαδικασία συζήτησης και λήψης των αποφάσεων. Ο φόβος που ενυπάρχει σε ό,τι αφορά τον ρόλο των συνιστωσών είναι το ενδεχόμενο δημιουργίας «κομμάτων εντός του κόμματος». Την ανησυχία αυτή έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υπεύθυνος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, καθώς σε σχετικά ερωτήματα περί αρχηγισμού στα κόμματα απαντά ότι αυτό «γενικά εκτρέφεται από το έλλειμμα δημοκρατίας.

 Οσοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να πάμε σε αρχηγικό κόμμα θα πρέπει να εργαστούν για να εγκαθιδρύσουμε μια δημοκρατία των μελών, με ρεύματα ιδεών, αλλά όχι "κόμματα μέσα στο κόμμα", και να διασφαλίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα λειτουργεί με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο, συμβάλλοντας έτσι και στον εκδημοκρατισμό συνολικά του πολιτικού συστήματος», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Δραγασάκης κάνοντας λόγο ότι το 1ο Συνέδριο «θα είναι όχι απλώς μια νέα σελίδα, αλλά η αρχή ενός νέου βιβλίου για την υπόθεση της Αριστεράς στη χώρα μας, μια ισχυρή και σύγχρονη δύναμη στο πλευρό της κοινωνίας».

 Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής Καταστατικού Ρούντι Ρινάλντι επεσήμανε λίγες ημέρες πριν, ότι «ένα καταστατικό δεν μπορεί να λύσει με απόλυτο τρόπο εγγενή προβλήματα που υπάρχουν στο κόμμα», αλλά μπορεί να τα θέσει σε τροχιά ωρίμανσης, αφήνοντας εμμέσως ανοικτό και το θέμα των συνιστωσών καθώς έκανε λόγο και για μεταβατικές διατάξεις.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
 Δημοψήφισμα για τα κρίσιμα ζητήματα


 Σε ό,τι αφορά την εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία που επιλέγεται είναι να γίνεται από το συνέδριο του κόμματος και όχι από την Κεντρική Επιτροπή, ενώ υιοθετούνται τα δημοψηφίσματα σε μείζονα πολιτικά ζητήματα. Με δημοψήφισμα θα καταρτίζεται και η λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών.

 Στο σχέδιο του καταστατικού αναμένεται να υπάρχει πρόβλεψη για δύο θητείες στα όργανα του κόμματος και στη Βουλή. Ιδιαίτερη συζήτηση και πρόβλεψη αναμένεται να γίνει για τον ρόλο του κόμματος, όταν βρίσκεται στη διακυβέρνηση.

 Ολα δείχνουν πως η κυρίαρχη άποψη είναι ότι το κόμμα δεν πρέπει να λειτουργεί μόνο για την τυπική επικύρωση των αποφάσεων και ταυτόχρονα η κυβερνητική δουλειά να μην απορροφήσει το σύνολο των στελεχών. Ο κ. Ρινάλντι σε αυτό το θέμα υποστηρίζει πως θα μπορούσε «ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών να μείνει εκτός».

 «Ιδίως για το ζήτημα της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων το κόμμα πρέπει να είναι ο πιο αυστηρός κριτής, ένας ελεγκτικός μηχανισμός όλης της υπόλοιπης διαδικασίας», υποστηρίζει ο κ. Ρινάλντι.

 Μεταξύ των προτάσεων που συζητιούνται είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να καταγράφεται στο καταστατικό η ιδιότητα του «φίλου» του κόμματος.

Οι ποσοστώσεις
 Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει ακόμη σε ό,τι αφορά τις ποσοστώσεις στα Οργανα του κόμματος και δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά να υπάρχει και μια ισορροπημένη εκπροσώπηση όλων των γενεών και χωρίς να αποκλείονται οι νέοι από τις κομματικές επετηρίδες.

 Ταυτόχρονα θα χρειαστεί, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να διασφαλιστεί πως όσα μέλη δεν θέλουν να ανήκουν σε τάσεις θα έχουν τη δυνατότητα εκπροσώπησης στα Οργανα του κόμματος.

 Ολα αυτά θα συζητηθούν την ερχόμενη Τετάρτη καθώς θα συνεδριάσει η Επιτροπή Καταστατικού για να καταλήξει στο σχέδιο που θα προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Και ως εκ τούτου, στη συνεδρίαση αυτή θα διαφανεί εάν οι συνιστώσες, μεταξύ άλλων, επιθυμούν να υπάρξει ένα μακρύ, χρονικά, διάστημα μέχρι την αυτοδιάλυσή τους.

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
Bookmark and Share