Τα «σημάδια» της έχει αφήσει η κρίση στην υγεία των Ελλήνων, με τις έρευνες να καταγράφουν αύξηση στα περιστατικά άγχους και κατάθλιψης.
Το αποτέλεσμα είναι αρκετοί πολίτες να επιχειρούν να «σβήσουν» το στρες και την ανασφάλεια με την κατανάλωση... οινοπνεύματος και την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
Τα στοιχεία αυτά δεν προκαλούν έκπληξη – όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες – εάν λάβει κανείς υπόψιν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, σύμφωνα με την οποία εφτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά.
Μάλιστα οι επιπτώσεις φαίνονται πλέον και στους νέους, δεδομένου ότι ο ένας στους δύο φοιτητές υποστηρίζει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την απόδοσή του στα μαθήματα.
Περιγραφική είναι και η δήλωση του επίκουρου καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκου Σουλιώτη, ο οποίος αναφερόμενος στην απαισιοδοξία των ελλήνων φοιτητών, τόνισε ότι «πολλοί σκέφτονται να φύγουν έξω και κάποιοι ακόμη και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η οποία φέρει την υπογραφή του καθηγητή του πανεπιστημίου Αθήνων κ. Ιωάννη Υφαντόπουλο και έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 6.000 ατόμων, προέκυψε ότι η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού επιδεινώθηκε μέσα στην περίοδο της κρίσης κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες της κλίμακας του «Υγειόμετρου».
Πάντως, η ψυχική υγεία των Ελλήνων φαίνεται να είναι ο μεγάλος χαμένος, καθώς υπερδιπλασιάστηκαν τα περιστατικά μείζονος κατάθλιψης στην Ελλάδα την περίοδο 2008 -2011.
Αλκοόλ
Το 20% των ανδρών στη χώρα μας πίνει περισσότερα από 3 αλκοολούχα ποτά την ημέρα. Και μπορεί τα στοιχεία να είναι μεν πιο καθησυχαστικά για τις γυναίκες, αφού μόλις το 3% πίνει καθημερινά, ωστόσο ανεξαρτήτως γένους οι Έλληνες παραδέχονται ότι το αλκοόλ έχει γίνει μέρος της ζωής τους.
Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής της Β' Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», Σπύρος Ντουράκης, από το ποτό απέχουν μόλις το 8% των ανδρών και το 30% των γυναικών.
Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τη σημαντική αύξηση του ποσοστού των δεκαπεντάχρονων μαθητών που καταναλώνουν οινοπνευματώδη σε εβδομαδιαία βάση. Ειδικότερα, ένας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, και ένα στα τέσσερα αγόρια και ένα στα πέντε κορίτσια ηλικίας 15 ετών πίνουν σε κάθε έξοδό τους τουλάχιστον 3 ποτά.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω συμπεράσματα, παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 39ου Ετησίου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ) που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 22 – 25 Μαΐου.