Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός για την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, δύο θαλάσσιες, το Κατάκολο και το Δυτικό Πατραϊκό και μία χερσαία στα Ιωάννινα.
Οι προφορικές διαβουλεύσεις και παρουσιάσεις με τις κοινοπραξίες που έχουν εκδηλώσει.. ενδιαφέρον φαίνεται ότι ολοκληρώθηκαν την εβδομάδα αυτή και πλέον αναμένεται ως το τέλος του μήνα οι υποψήφιοι να καταθέσουν εγγράφως τις τελικές προσφορές στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας.
Από εκεί και πέρα είναι θέμα της αρμόδιας δεκατετραμελούς επιτροπής του υπουργείου να τις αξιολογήσει και να γνωμοδοτήσει στον υπουργό, μία διαδικασία , που όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές μπορεί να διαρκέσει λίγες ημέρες και μέσα στον Ιούνιο να υπάρξουν αποτελέσματα ή και κάποιους μήνες, αν ακολουθηθεί η γνωστή «ελληνική πεπατημένη».
Εκτός προθεσμιών
Στην καλύτερη περίπτωση τα γεωτρύπανα θα «πιάσουν δουλειά» πριν από το τέλος του χρόνου. Αλλωστε ήδη η όλη διαδικασία έχει ξεφύγει κατά πολύ από τις αρχικές της προθεσμίες, αφού οι πρώτες προσφορές είχαν κατατεθεί στις 2 Ιουλίου 2012. Από τα οκτώ κοινοπρακτικά σχήματα, συμπράξεις ελληνικών και ξένων ομίλων, που είχαν καταθέσει τις αρχικές προσφορές στη διαδικασία «ανοικτής πρόσκλησης» (open door), πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα συνεχίζουν, εκτός από τα ΕΛΠΕ στα Ιωάννινα, που έχουν αποκλειστεί, αλλά συμμετέχουν σε άλλες περιοχές και κατά πάσα πιθανότητα την καναδική Arctic Hunter Energy, η οποία μαζί με την αμερικανική KO Enterprises είχε επίσης υποβάλει προσφορά για τα Ιωάννινα.
H Arctic φέρεται ότι έχει αποκλειστεί επειδή δεν έχει ενεργή παρουσία στην παραγωγή πετρελαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταθέσει ένσταση κατά άλλης εταιρίας στον διαγωνισμό, που επίσης φέρεται να μην έχει παραγωγή υδρογονανθράκων. Ετσι για κάθε περιοχή σήμερα εμφανίζονται από δύο κοινοπρακτικά σχήματα ως διεκδικητές:
Για τα Ιωάννινα:
•Energean Oil (ελληνική εταιρεία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανακοινώθηκε προ ημερών ότι θα επενδύσει το fund Τhird Point) - Petra Petroleum (Kαναδάς) και Shlumberger, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών για έρευνες υδρογονανθράκων, με έδρα τις ΗΠΑ.
•Chariot Oil & Gas, εδρεύει στα βρετανικά νησιά της Μάγχης και ειδικεύεται στην έρευνα πετρελαίου στη Ναμίμπια και τη Μαυριτανία.
Για το Κατάκολο:
•Energean Oil - Trajan Oil (Βρετανία) - Shlumberger
•Grekoil Energy Ventures (Κύπρος)
Τέλος, στον Πατραϊκό Κόλπο:
•ΕΛΠΕ - Εdison (Ιταλία) - Melrose (βρετανική εταιρεία που εξαγοράστηκε το καλοκαίρι του 2012 από την ιρλανδική Petroceltic)
•Energean Oil - Trajan Oil - Schlumberger
Tο Κατάκολο, ο Δυτικός Πατραϊκός και η ορεινή περιοχή βόρεια των Ιωαννίνων είναι ζώνες που έχουν ερευνηθεί στο παρελθόν. Σε δύο από αυτές, στο Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και στα Ιωάννινα οι έρευνες σταμάτησαν πριν ολοκληρωθούν, ενώ στην τρίτη, το Κατάκολο, όπου διαπιστωμένα υπάρχει πετρέλαιο η εκμετάλλευση του κοιτάσματος δεν προχώρησε.
Οι μέχρι σήμερα σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες δομές, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών. Προηγούμενη γεώτρηση που είχε αναλάβει η αμερικανική Triton δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς η εταιρία εγκατέλειψε το πρότζεκτ το 2001 για δικούς της επιχειρηματικούς λόγους.
Βόρεια των Ιωαννίνων η ορεινή περιοχή θεωρείται ενδιαφέρουσα αλλά δύσκολη και θα απαιτήσει υψηλού κόστους έρευνα σε βάθη άνω των 4.000 μ. Οι πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50 - 80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Η γειτνίαση με την Αλβανία, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα σε συνδυασμό με την τεχνολογική εξέλιξη και την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον.
ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ
Στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Κατάκολου, το 1982, η τότε ΔΕΠ είχε ανακαλύψει κοίτασμα με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2.400 - 2.600 μέτρων. Τότε το κοίτασμα θεωρήθηκε ασύμφορο λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας, των τιμών του πετρελαίου εκείνη την εποχή, αλλά και την υψηλή περιεκτικότητα σε H2S και CO 2, που υποδηλώνουν χαμηλή ποιότητα πετρελαίου. Σήμερα όμως η τεχνολογία επιτρέπει την εκμετάλλευσή του με χαμηλότερο κόστος και ήδη συζητείται πλάγια γεώτρηση από την ακτή, που εκτός των άλλων θα περιορίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Τέλος, όσον αφορά στις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νορβηγική εταιρεία PGS έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία του 50% των δεδομένων, που συνέλεξε κατά τη διαδικασία των προκαταρκτικών ερευνών, η οποία τελείωσε στο τέλος Φεβρουαρίου. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρώσει την ερμηνεία των δεδομένων τον Οκτώβριο.