Τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια για την ελληνική οικονομία εντοπίζει ο Economist στο κέντρο της Αθήνας.
Οι διαδηλώσεις είναι πια λιγότερες, η Ερμού είναι γεμάτη κόσμο και κάποια νέα μαγαζιά άνοιξαν στο Κολωνάκι.
Η εμπιστοσύνη ανακάμπτει και οι κρατήσεις για την... καλοκαιρινή σεζόν είναι υψηλές. Τα έργα στους αυτοκινητοδρόμους άρχισαν και πάλι και η ρευστότητα επιστρέφει σε μία οικονομία που διψά για πιστώσεις, προσθέτει.
Όμως, η δοκιμασία δεν τελείωσε ακόμα για την Ελλάδα, αφού για φέτος προβλέπεται ύφεση 4,4%.
Το εάν η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2014, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες. Οι οποίες, ωστόσο, θα αρχίσουν να δανείζουν ξανά μόνο όταν επιστρέψουν οι θετικοί ρυθμοί του ΑΕΠ, όπως λέει στο περιοδικό ο οικονομολόγος της Eurobank, Γκίκας Χαρδούβελης.
Με τους καταναλωτές ακόμα υπό πίεση, λόγω της υψηλής ανεργίας, ο Economist αναρωτιέται εάν οι εξαγωγές μπορούν να φέρουν την ανάκαμψη. Και εξηγεί ότι αυτό είναι δύσκολο, με δεδομένη την ύφεση της Ευρωζώνης.
“Αυτό που μπορεί να μεταμορφώσει τις προοπτικές είναι μία αύξηση των ξένων επενδύσεων”, σημειώνει. “Όμως, η Ελλάδα είναι ακόμα ένα επικίνδυνο μέρος για τις business των ξένων”.
Κάποια πρόοδος γίνεται, με τις διαδικασίες των εξαγωγών να απλοποιούνται και 15.000 δημοσίους υπαλλήλους να αντικαθίστανται από νέους και ικανούς.
“Η ελληνική οικονομία οικονομία βρίσκεται σε ένα επισφαλές σημείο. Η απαισιοδοξία μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη”, σημειώνει ο Economist. Και με τη νεανική ανεργία σχεδόν στο 60%, η ελληνική κοινωνία προσεγγίζει τα όρια των αντοχών της. “Εάν μία ανάκαμψη πράγματι σημειωθεί, ίσως είναι ακριβώς πάνω στην ώρα”, καταλήγει.