Θετικές είναι οι πρόσφατες εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά οι αγορές ομολόγων δεν αποτυπώνουν τις ευνοϊκές αυτές εξελίξεις, εν μέρει λόγω τεχνικών και μακροοικονομικών παραγόντων, υποστηρίζει με έκθεση της η Goldman Sachs.
Ο οίκος αναφέρει ότι στους τρείς πρώτους μήνες του... έτους παρατηρήθηκε κάποια καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος αλλά η πρόσφατη συμφωνία για τις περικοπές στον δημόσιο τομέα και συνακόλουθα για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ τον Μάιο, αποτελεί θετικό παράγοντα.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η πρόσφατη συμφωνία επιτάχυνσης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποιήσεων των ελληνικών τραπεζών, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή του δανεισμού. Η πρόσφατη αύξηση στις καταθέσεις επίσης θα βοηθήσει.
Σημαντικός παράγοντας είναι κατά τον οίκο ότι οι λαϊκές αντιδράσεις για τις μεταρρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ και τα ποσοστά της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις δεν έχουν μειωθεί σε σχέση με του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, τα μεγέθη για τον προϋπολογισμό αποτελούν ευχάριστη έκπληξη, με την δημιουργία μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος στο α΄ τρίμηνο, εξαιτίας κυρίως της σημαντικής συγκράτησης των δαπανών. Τα μακροοικονομικά στοιχεία εξακολουθούν να υποδεικνύουν εξισορρόπηση, με συνεχή ευρεία βελτίωση στο εμπορικό ισοζύγιο και μείωση του εργατικού κόστους.
Ο οίκος υπογραμμίζει επίσης την "επιφυλακτική" βελτίωση στον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις, καθώς και τις πρώτες ενδείξεις για καθαρή πτώση στα αθροιστικά επίπεδα τιμών.
Ωστόσο, τονίζει η Goldman Sachs, η βελτίωση της εικόνας δεν καθρεφτίζεται ακόμη στις αγορές ομολόγων. Μακροπρόθεσμα, ο οίκος πιστεύει ότι η μείωση των κινδύνων θα ενθαρρύνει την μείωση του κόστους δανεισμού. Αλλά μεσοπρόθεσμα, εντοπίζει τέσσερα στοιχεία που μπορεί να τονώσουν τις ελληνικές αγορές ομολόγων.
α) Αμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων και ειδικά των ιδιωτικοποιήσεων.
β) Η αντίδραση του ευρωπαϊκού πυρήνα στις ελληνικές προκλήσεις. Ειδικότερα, μετά τις γερμανικές εκλογές, οι αγορές θα περιμένουν να δουν αν τυχόν θα επιτραπεί χαλάρωση των ελληνικών στόχων για τον προϋπολογισμό, ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση.
γ) Περισσότερες σημαντικές ενδείξεις για σταθεροποίηση της ανάπτυξης, που θα στηρίξει τις τιμές των ομολόγων.
δ) Τεχνικοί παράγοντες, που ευθύνονται εν μέρει για την ολιγωρία των κρατικών ομολόγων. Οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι κατά κύριο λόγο μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Αν γίνει μεταφορά σε μια πιο θεσμική επενδυτική βάση θα αυξηθεί η ρευστότητα των ελληνικών ομολόγων. Ορισμένοι παράγοντες ίσως περιμένουν τις ελληνικές τράπεζες για να αρχίσουν τις αγορές κρατικών ομολόγων μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό όμως δύσκολα θα συμβεί.
Πρόσφατες δηλώσεις από την τρόικα δείχνουν ότι, κατά την άποψή τους, το περιορισμένο άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών στα κρατικά χρέη είναι θετικό. Δείχνει μείωση των συστημικών κινδύνων για την χώρα.