Ο οίκος Moody's, αν και ανησυχεί... κρίνει θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ο οίκος Moody's, αν και ανησυχεί... κρίνει θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας

 

O οίκος στην τελευταία ανάλυσή του επισημαίνει ότι στα θετικά του εντάσσεται και η απόφαση –για πρώτη φορά στην Ελλάδα– της απόλυσης 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014.




Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης στα θετικά για τη χώρα μας εντάσσει την ψήφιση του... πολυνομοσχεδίου, την πώληση του ΟΠΑΠ και την καλή πορεία εφαρμογής του προϋπολογισμού.
Στα αρνητικά, όπως είναι φυσικό, εντάσσεται η ύφεση, με τον οίκο να εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα φθάσει φέτος στο επίπεδο του 5,3%.

Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο, ο οίκος επισημαίνει ότι στα θετικά του εντάσσεται και η απόφαση –για πρώτη φορά στην Ελλάδα– της απόλυσης 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014.
Μάλιστα η υπερψήφισή του από 168 βουλευτές σηματοδοτεί, σύμφωνα με τον οίκο, την διευρυνόμενη υποστήριξη στο πρόγραμμα και την αυξανόμενη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να το εφαρμόσει.

Η πώληση του ΟΠΑΠ, αναφέρει ο οίκος, σηματοδοτεί την επίτευξη μιας σημαντική αποκρατικοποίησης. Στα έσοδα (712 εκατ. ευρώ) προστίθενται τα 190 εκατ. από τα λαχεία, τα 41 εκατ. από την πώληση ακινήτων του εξωτερικού αλλά και τα 23 εκατ. ευρώ από την Κασσιόπη, με αποτέλεσμα να έχει καλυφθεί το 40% του ετήσιου στόχου (2,5 δισ. ευρώ) για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.
Η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική για τη χώρα, αν και ο οίκος παραδέχεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα αντιμετωπίσει προκλήσεις στην επίτευξη των στόχων.

Η αρνητική εκτίμηση για την οικονομία στηρίζεται στην άποψη ότι η κατανάλωση θα συνεχίσει να μειώνεται εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και της μείωσης των αμοιβών.
Ο τραπεζικός τομέας παραμένει εύθραυστος, τονίζει, παρά την ανακεφαλαιοποίηση, εξαιτίας της χαμηλής ποιότητας ενεργητικού και της ύφεσης.
Στα ρίσκα για την Ελλάδα περιλαμβάνονται από τον οίκο η εύθραυστη πολιτική και κοινωνική κατάσταση η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εφαρμογής του προγράμματος και αστοχιών και η αβεβαιότητα που καλύπτει συνολικά την ευρωζώνη.
Αυτά τα δυο στοιχεία, σε συνδυασμό με το υψηλό χρέος είναι οι λόγοι για τους οποίους η βαθμολογία της Ελλάδας βρίσκεται στην κατηγορία «C».
Bookmark and Share