Άρχισε στο Μόναχο η δίκη για τη δράση της νεοναζιστικής ομάδας Εθνικό Σοσιαλιστικό Υπόγειο Ρεύμα (NSU).Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για συμμετοχή στη δολοφονία οκτώ Τούρκων, ενός Έλληνα και μιας αστυνομικού, η 38χρονη Μπεάτε Τσέπε.
Ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθούν άλλοι τέσσερις..ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση.
Οι δύο φερόμενοι ως αρχηγοί και εκτελεστές της ΝSU συνελήφθησαν το Νοέμβριο του 2011 μετά από αποτυχημένη ληστεία τράπεζας και στη συνέχεια αυτοκτόνησαν.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις, η δίκη των NSU αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις της ιστορίας της μεταπολεμικής Γερμανίας», υπογράμμισαν οι δικηγόροι της οικογένειας ενός εκ των θυμάτων.
Επί χρόνια οι ανακριτικές αρχές αναζητούσαν στοιχεία για τον εντοπισμό των δραστών στο οργανωμένο έγκλημα και όχι σε νεοναζιστικά κυκλώματα, και πλέον οι συγγενείς των θυμάτων ελπίζουν ότι μετά τα λάθη και τις παραλείψεις που «ντρόπιασαν» τις διωκτικές αρχές, θα γίνει επιτέλους δικαστική επεξεργασία της υπόθεσης και θα δοθούν απαντήσεις στο μεγάλο ερώτημα, γιατί καθυστέρησε τόσα χρόνια η σύλληψη των δραστών.
Η έναρξη της πολυαναμενόμενης δίκης για τα εγκλήματα της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU κυριαρχεί στις σελίδες των γερμανικών εφημερίδων.
«Όταν ξεκινήσει σήμερα η δίκη εναντίον της τελευταίας επιζώσας και τεσσάρων φερόμενων υποστηρικτών της NSU, το ζήτημα θα είναι επιτέλους η ουσία. Η συζήτηση γύρω από διαδικαστικά θέματα κάλυψε τον ουσιαστικό πυρήνα. Αυτή η δίκη πραγματοποιείται επειδή υπήρξε στη Γερμανία χειροπιαστή ακροδεξιά τρομοκρατία επί χρόνια, σε όλη την γερμανική επικράτεια και χωρίς να γίνει αντιληπτή», γράφει η Neue Osnabrücker Zeitung.
«Είναι χειρότερα από την περίπτωση της Λερναίας Ύδρας», σημειώνει χαρακτηριστικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung για την ακροδεξιά τρομοκρατία.« Πριν ακόμη κοπεί το κεφάλι του τερατώδους πολιτικού εγκλήματος, φυτρώνει αμέσως άλλο. Ενώ η κοινωνία ήταν επί χρόνια απασχολημένη με την ισλαμική τρομοκρατία, αποδεικνύεται ότι στη Γερμανία υπάρχει ένα είδος τρομοκρατίας που δεν είναι λιγότερο επικίνδυνο, μεταξύ άλλων επειδή το κράτος δεν ήθελε να παραδεχτεί την ύπαρξή του».
«Από τις 4 Νοεμβρίου 2001 (σ.σ. ημέρα αποκάλυψης της NSU) … οι Γερμανοί έπρεπε να μάθουν ότι η τρομοκρατία έβγαλε άλλο ένα κεφάλι χωρίς να το αντιληφθούν. Αυτό δεν το αντιλήφθηκαν ούτε καν οι επαγγελματίες ‘δρακοκτόνοι’, οι οποίοι μοιάζουν γι’ αυτόν το λόγο με τυφλωμένους δειλούς», σχολιάζει η εφημερίδα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία είναι «κακά προετοιμασμένη για τη μάχη κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού».