Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι αναγκαίο να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και κατά την περίοδο που η τρόικα απουσιάζει».
Μπορεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου να ενίσχυσε την πολιτική σταθερότητα και να αξιολογήθηκε θετικά από τις αγορές, σύμφωνα με τους αναλυτές της Εurobank, αλλά στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 ημέρες οικονομία» η τράπεζα επισημαίνει ότι υπάρχουν 5... κίνδυνοι μέσα στο επόμενο 12μηνο που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Το κρίσιμο σημείο από εδώ και πέρα είναι η αποφυγή του εφησυχασμού κατά την τράπεζα, καθώς όπως αναφέρει, η «πείρα μέχρι τώρα έχει δείξει ότι μετά την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης η κυβέρνηση εφησύχαζε για να εντείνει τους ρυθμούς εφαρμογής του προγράμματος λίγο πριν από την επιστροφή της τρόικας ή ακόμη και μετά την επιστροφή της. Πλέον αυτή η πρακτική είναι αναγκαίο να τερματιστεί» και μάλιστα επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να «συνεχίσει τον μαραθώνιο των μεταρρυθμίσεων».
Μάλιστα, οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι αναγκαίο να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και κατά την περίοδο που η τρόικα απουσιάζει» και αναφέρουν ότι το πρόβλημα της υστέρησης των εσόδων παραμένει. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν ως τους 5 βασικούς κινδύνους των επόμενων 12 μηνών τους εξής:
1. Περιορισμός της ρευστότητας στην οικονομία. Η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ενισχυθεί, πέρα από την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (που είναι μόλις 2,2 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος του πρώτου τριμήνου) και από την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων που προβλέπονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία (3,9 δισ. ευρώ για το 2013), το πρόγραμμα ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (1 δισ. ευρώ) καθώς και από την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων (όπως οι βασικοί οδικοί άξονες).
2. Ελλιπής εφαρμογή των δημοσιονομικών προσαρμογών στην Ελλάδα. Η εξέλιξη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης για το πρώτο τρίμηνο του 2013 δείχνει μια σημαντική υστέρηση των εσόδων εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης στην οικονομία. Μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί η λήψη νέων μέτρων για την κάλυψη της υστέρησης εσόδων. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί όμως στις επόμενες αναθεωρήσεις του προγράμματος.
3. Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αναγκαίο να περιορίσει την εξάρτησή του από την ΕΚΤ ή την Τράπεζα της Ελλάδος, αφού είναι πιθανό στο μέλλον να αλλάξουν οι όροι παροχής ρευστότητας.
4. Μειωμένη αποτελεσματικότητα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Οποιαδήποτε απόκλιση από τους στόχους μπορεί να προκαλέσει την αυτόματη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των πρωτογενών δαπανών.
5. Ελλιπής εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Πολλά απομένουν ακόμη για να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όπως η επιτυχημένη προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα.