Τρισέ: Το ΔΝΤ δεν ζήτησε αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους το 2010 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Τρισέ: Το ΔΝΤ δεν ζήτησε αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους το 2010

 

 Λάβρος εναντίον του ΔΝΤ εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, βγάζοντας «ψεύτες» τους υπεύθυνους του Ταμείου, αφού όπως σημειώνει, «δεν θυμάται» να είχαν προτείνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010. 




Νωρίτερα αυτό το..
μήνα το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι χαλάρωσε τα κριτήριά του προκειμένου να μπορέσει να συνεισφέρει στα δάνεια διάσωσης της χώρας, λέγοντας: «Θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να αναδιάρθρωνε το χρέος της νωρίτερα, παρά τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων εταίρων».

Ωστόσο ο Τρισέ, που διετέλεσε επικεφαλής της ΕΚΤ μέχρι το 2011, υποστηρίζει- σε συνέντευξή του στο Reuters Insider Television- ότι εκείνη την εποχή το Ταμείο δεν είχε κάνει καμία τέτοια πρόταση και τονίζει ότι θα έπρεπε να είχε λάβει περισσότερο υπόψη την ανάγκη σταθεροποίησης της ευρωζώνης.

«Δεν θυμάμαι καθόλου το ΔΝΤ να ζητά κάτι πιο δυνατό… σε όρους προσαρμογής ή χρονοδιαγράμματος. Νομίζω ότι γίνεται ένα είδος ανασκευής των όσων έχουν γίνει. Δευτερευόντως, σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ θα έπρεπε να προνοήσει ώστε να αναλύσει συνολικά το σύστημα...» δηλώνει ο Τρισέ, υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα τον χειρισμό της κρίσης από την ΕΕ.

«Η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης ως σύνολο υπήρξε επίσης αξιοσημείωτη. Μην ξεχνάτε ότι κανείς δεν θα στοιχημάτιζε εκ των προτέρων σε αυτή την ανθεκτικότητα και ότι είχαμε την χειρότερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς για το αν η τρόικα έχει πεθάνει ή ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να εργάζεται από κοινού μετά την διαμάχη όσον αφορά την Ελλάδα, ο Τρισέ σημειώνει:

«Είναι αναντικατάστατη. Βέβαια, θα πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά δεδομένων των συνθηκών, οι οποίες παραμένoυν πολύ απαιτητικές, αλλά ήταν εξαιρετικά σοβαρές, όταν το ίδιο το σύστημα βρισκόταν σε κίνδυνο».

Η έκθεση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου που παρέθετε τα «μαθήματα» από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, προκάλεσε ένταση μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών και του Ταμείου, αφού δημιούργησε αμφιβολίες για τον βαθμό συνεργασίας στα πλαίσια της τρόικας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010 θα ήταν λάθος κίνηση και υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν είχε κάνει μια τέτοια πρόταση, ενώ ο νυν πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να αξιολογείται αυτό που έγινε χθες, με τα σημερινά δεδομένα.

Bookmark and Share