Ο Σόιμπλε στην Αθήνα ...και ο Σαμαράς στο Βερολίνο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ο Σόιμπλε στην Αθήνα ...και ο Σαμαράς στο Βερολίνο.

 


"Σφιχτός εναγγαλισμός" με τους Γερμανούς..




Τα διπλωματικά ταξίδια ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αθήνα αρχίζουν πάλι να πυκνώνουν.Το σημαντικότερο: Η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη γερμανική πρωτεύουσα στις...Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη διάσκεψη κατά της ανεργίας, η οποία γίνεται στην καγκελαρία υπό την αιγίδα της Άνγκελα Μέρκελ. Παρόντες θα είναι και οι ηγέτες χωρών της Νότιας Ευρώπης, που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία, μεταξύ των οποίων ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, καθώς και οι υπουργοί εργασίας όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα προηγηθεί, στις 27 και 28 Ιουνίου, η έλευση του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος θα μιλήσει στο ίδρυμα Konrad Adenauer Stiftung για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός ανάπτυξης αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του και αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ, καθώς και με τον υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ιδιαίτερα με τον τελευταίο θα συζητήσει τις δυνατότητες συνεργασίας της γερμανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας επενδύσεων KfW, που βρίσκεται υπό την αρμοδιότητά του κ.Σόιμπλε, με το υπό συγκρότηση ταμείο αναπτυξιακών επενδύσεων στην Ελλάδα. Το πρότυπο γι αυτό είναι η σύμπραξη της KfW με την αντίστοιχη τράπεζα στην Ισπανία. Στην Ελλάδα, το θέμα «σκοντάφτει» στο περί ου λόγος ταμείο, το οποίο - παρά το πολύχρονο «στήσιμό» του - δεν έχει αποκτήσει ακόμη επιχειρησιακή μορφή.

Η τρίτη ενδιαφέρουσα επίσκεψη είναι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, εκείνη του κ.Σόιμπλε στην Αθήνα – η πρώτη που κάνει ο γερμανός πολιτικός στην Ελλάδα. Την σχετική πρόσκληση του τη διαβίβασε έλληνας πρεσβευτής στο Βερολίνο Παναγιώτης Ζωγράφος σε συνάντηση γνωριμίας που είχαν οι δυο τους στο υπουργείο οικονομίας. Είχε προηγηθεί την Κυριακή συνομιλία ανάμεσα στον κ.Σόιμπλε με τον έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα, κατά την οποία συζητήθηκε και το θέμα της επίσκεψης. Η ημερομηνία γι αυτήν δεν έχει όμως καθοριστεί ακόμη.

Μετά τη συνάντηση ο κ.Σόιμπλε προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

««Στην Ελλάδα είναι ορατές οι πρώτες επιτυχίες των μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό και τις εξαγωγές. Σιγά σιγά διαγράφεται το περίγραμμα ενός πιο σταθερού οικονομικού μέλλοντος. Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υπό τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά έχει επιτύχει να οδηγήσει με ασφάλεια το ελληνικό πλοίο εν μέσω τρικυμίας και έχει ήδη επιτύχει να διανύσει μεγάλο μέρος του δρόμου των μεταρρυθμίσεων. Για το λόγο αυτό, εκφράζουμε τον πλήρη σεβασμό μας στον ελληνικό λαό και υποβάλλουμε τα σέβη μας στην ελληνική κυβέρνηση.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις για την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τον αποπροσανατολισμό από τις επιτυχίες αυτές, με υποθετικές ερωτήσεις του τύπου «τι θα γινόταν εάν...». Ένα είναι σίγουρο: Η Ελλάδα έχει ήδη διανύσει ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου με μεγάλη επιτυχία. Αλλά υπάρχει ακόμη ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Η τρόικα και οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να προσφέρουν στην Ελλάδα τη βοήθεια τους. Είχα κατά το Σαββατοκύριακο συμφωνήσει με τον φίλο και συνάδελφό μου Γ. Στουρνάρα, ότι μαζί με την συνεπή συνέχιση εφαρμογής του προγράμματος, θα πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα να ενισχύσουμε τις συνθήκες που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη και θα καταπολεμήσουν τόσο την ανεργία, όσο και τη νεανική ανεργία. Με προσκάλεσε στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουμε μαζί το πως θα μεταφέρουμε σύντομα την εμπειρία από την διμερή πρωτοβουλία με την Ισπανία, για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αυτές με τη σειρά τους να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, όπως θα ήταν για παράδειγμα η με ταχείες διαδικασίες ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα. Θα συζητήσουμε κατά τη διάρκεια του Eurogroup και του Ecofin την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο τις λεπτομέρειες».


Bookmark and Share