Φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων έχουν μπει στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα σε μία προσπάθεια να επιταχυνθεί η αλλαγή επενδυτικού κλίματος στη χώρα.
Σύμφωνα με.. την "Καθημερινή" μεταξύ άλλων, επί τάπητος έχει τεθεί η πρόταση μη φορολόγησης των αποθεματικών όταν αποδεδειγμένα επανεπενδύονται.
Ακόμη, συζητείται το ενδεχόμενο τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που έχουν προϋπολογισμό πάνω από ένα όριο, για παράδειγμα πάνω από 40 εκατ. ευρώ, να τυγχάνουν φοροαπαλλαγής για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και για πέντε χρόνια.
Επίσης, να τυγχάνουν φοροαπαλλαγών επενδύσεις που κατευθύνονται σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας με σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, όπως για παράδειγμα η καινοτομία.
Σε κάθε περίπτωση, τα όποια φορολογικά κίνητρα υιοθετηθούν θα πρέπει να μη "σκοντάφτουν" στην κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού και θεωρηθούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις και αφετέρου να μην υπερβαίνουν τα εκάστοτε δημοσιονομικά περιθώρια της ελληνικής οικονομίας.
Προκειμένου δε να αλλάξει οτ μείγμα των φορολογικών κινήτρων, χωρίς να διαταραχθούν τα δημοσιονομικά, η κυβέρνηση προτίθεται να ανακαλέσει αποφάσεις για επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις πυ δεν έχουν αξιολογηθεί εντός τριών ετών από την ημερομηνία έγκρισης.
Η στροφή στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων γίνεται μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να "παγώσει" την ιδέα για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών μετά το "όχι" που εισέπραξε απ' τους δανειστές με την αιτιολογία ότι το φορολογικό πλαίσιο πρέπει να απλοποιηθεί και όχι να γίνει πιο πολύπλοκο.
Εξάλλου στην τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι τόσο η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών όσο και η σύσταση επενδυτικής τράπεζας θα είχε αμφιλεγόμενα οφέλη !