Για την “ελληνοποίηση” της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής γράφει στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman.
Και με τον όρο “ελληνοποίηση” περιγράφει την κατάσταση όπου οι αξιωματούχοι της τρόικας αρνήθηκαν να παραδεχθούν το προφανές και να επιτρέψουν εξ αρχής μια ελληνική χρεοκοπία. Αντ΄ αυτού, ισχυρίστηκαν παράλογα ότι η λιτότητα φέρνει... αποτελέσματα, και διέδωσαν τα οικονομικά της λιτότητας σε όλο τον κόσμο.
“Επομένως, με κάποιο τρόπο, έχουμε το χειρότερο πιθανό συνδυασμό: Οι ισχυρισμοί γύρω από την προοπτική ότι θα γίνουμε (μιλά για την αμερικανική οικονομία) μια νέα Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν από τους υπέρμαχους της λιτότητας για να τρομάξουν τους πολιτικούς και το κοινό σε πολιτικές που επέτειναν την ύφεση και την κακοδιαχείριση της Ελλάδας -κακοδιαχείριση από τους ίδιους τους ανθρώπους που διέδωσαν αυτό το φόβο.
Με αποτέλεσμα η προοπτική του να γίνουμε μια νέα Ελλάδα να είναι ακόμα πιο τρομακτική”, εξηγεί.
“Τουλάχιστον, το ΔΝΤ δείχνει να έχει μάθει κάτι από αυτή την εμπειρία”, διαπιστώνει ο Krugman. Προειδοποιεί, όμως, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η ΕΚΤ το ξανασκέφτεται ή το μετανιώνει. Και σε αυτό το σημείο, η ΕΚΤ είναι ο μοναδικός παίκτης που πραγματικά έχει σημασία, τονίζει...