Μέχρι τον ΟΗΕ έφθασαν οι Ελληνες ιδιώτες ομολογιούχοι, που έχασαν τις οικονομίες τους επενδύοντας σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας δικαίωση για τα χαμένα από το κούρεμα των ομολόγων (PSI).
Η προσφυγή έγινε από Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου πριν το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφανθεί ότι το κούρεμα των ομολόγων είναι συνταγματικό, γεγονός που θα δημιουργήσει σειρά ερωταπαντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο εκπρόσωπος των 5.000 ομολογιούχων που επένδυσαν 2,3 δισ. ευρώ σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, Γιάννης Μαρινόπουλος, στην επιστολή-καταγγελία την οποία υπογράφει κατηγορεί το ελληνικό Δημόσιο για τα εξής:
1. Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους από τον εξαναγκασμό να δεχθούν τις απώλειες από το κούρεμα.
Υποστηρίζει ότι το ελληνικό Δημόσιο προσέλκυσε τους ιδιώτες να επενδύσουν σε απόλυτα ασφαλή ομόλογα, δεν έτυχαν της προστασίας της κυβέρνησης όπως αυτή όφειλε να κάνει και ότι η διαδικασία ένταξης στο κούρεμα δεν ήταν εθελοντική, όπως διατείνεται το ελληνικό Δημόσιο, αλλά υποχρεωτική.
2. Εχουν υποστεί άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους Ελληνες και έχει παραβιαστεί η αρχή της αναλογικότητας εις βάρος τους, καθώς έχουν υποστεί και τα βάρη του Μνημονίου και του PSI που έχουν υποστεί οι υπόλοιποι Ελληνες, αλλά επιπλέον έχουν χάσει και σχεδόν το σύνολο των αποταμιεύσεών τους, τις οποίες εμπιστεύθηκαν στο κράτος.
3. Εχουν υποστεί δυσμενέστερη μεταχείριση και σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο PSI+, όπως οι τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς οι τράπεζες έχουν διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους μέσα από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά έχουν αποσπάσει και φοροαπαλλαγές για τη ζημία τους από τα ομόλογα, ενώ τα δημόσιο ταμεία χρηματοδοτούνται απ' ευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
το...