- Μια κρίση αντίστοιχη μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης είναι πιθανό να αποφευχθεί για την Ελλάδα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Η ειδησεογραφία, όμως, έχει τώρα περισσότερο αρνητικό περιεχόμενο και...
το βασικό ρίσκο είναι η πολιτική και κοινωνική υποστήριξη που θα πρέπει να διατηρήσει η κυβέρνηση για να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος και τη συνεργασία με την τρόικα, καθώς και την αναδιάρθρωση και μείωση του δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα περιθώρια για θετικές εκπλήξεις από την ελληνική οικονομία έχουν περιοριστεί τώρα, καθώς οι προσδοκίες των επενδυτών κάμφθηκαν πρόσφατα.
Με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, αναμένεται να υπάρξει νέο “κούρεμα” (ΟSI) το ίδιο έτος.
Στο πλαίσιο αυτό διατηρείται ο στόχος για τη μέση τιμή των ομολόγων (strip) 52,5, μέχρι το τέλος του έτους.
Η τοποθέτηση σε ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να προστατεύσει τους επενδυτές από επενδύσεις σε άλλα ομόλογα, όπου αναμένεται να ανέβουν οι αποδόσεις και να πέσουν οι τιμές τους. Όπως αναφέρει ο οίκος, για να αναπροσαρμόσει προς τα πάνω τις προβλέψεις του θα χρειαστεί μια θετική έκπληξη όσον αφορά την πλευρά της ανάπτυξης, ένα πιο αποτελεσματικό “κούρεμα” στο επίπεδο του OSI και σοβαρότερες εισροές κεφαλαίων στην αγορά ομολόγων.
Παρά ταύτα, δεν “βλέπει” πιθανή τη θετική έκπληξη με τα σημερινά δεδομένα. Προς το παρόν, δεν “βλέπει” νέο “κούρεμα” (OSI). Εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε, η μέση τιμή των ομολόγων (strip) μπορεί να περάσει τα 57 σεντς ανά ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο από την MSCI σε αναδυόμενη αγορά δεν αναμένεται τα ελληνικά ομόλογα να τοποθετηθούν στους δείκτες των αναδυομένων.
Το πρόβλημα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία είναι ο βασικός αρνητικός παράγοντας, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για δάνεια παραμένει χαμηλή.
Το “κλειδί” για την ανάπτυξη είναι η σταδιακή αύξηση προσφοράς χρήματος στην αγορά και ο απεγκλωβισμός της οικονομίας από την έλλειψη ρευστότητας όπου βρίσκεται. Αυτό οφείλεται, μέχρι τώρα, στο ότι οι τράπεζες δεν είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί, εξαιτίας των συνεπειών που υπέστησαν από το “κούρεμα” των ομολόγων, αλλά και την εκροή των καταθέσεων λόγω της απειλής εξόδου από την ευρωζώνη.
Η επανακεφαλαιοποίηση όμως, σε μεγάλο βαθμό έχει προχωρήσει, καθώς και η πρόοδος των δόσεων για την ελληνική κυβέρνηση – παράγοντες που αναμένεται να βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπνεύσουν.
Παράλληλα, η Morgan Stanely εκτιμά ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σταδιακά σε ανάκαμψη, παρά το γεγονός ότι η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων κάνει λόγο για ύφεση 1,4%.
Στη θετική πλευρά των εξελίξεων, βρίσκονται επίσης οι περιορισμένες επιπτώσεις από την κυπριακή κρίση όσον αφορά την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.