Σε νέες βάσεις ο κατώτατος μισθός - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Σε νέες βάσεις ο κατώτατος μισθός

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού και είναι ήδη έτοιμο το σχέδιο της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τις προωθούμενες αλλαγές. 


Για τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού θα... λαμβάνονται υπόψη μία σειρά παραγόντων, όπως είναι η κατάσταση της οικονομίας, η ανταγωνιστικότητα αλλά και το ποσοστό ανεργίας.

Για πρώτη φορά το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2017 και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας μέχρι τότε δεν θα υπάρξουν ανατροπές στον κατώτερο μισθό (διαμορφώνεται στα 586 ευρώ). Πάντως, με βάση το μνημόνιο το πρώτο τρίμηνο του 2014 θα υπάρξει αξιολόγηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος μειώθηκε πέρσι κατά 22% (32% για τους νέους).

Στη συνάντηση που θα έχει το επόμενο δεκαήμερο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με την τρόικα αναμένεται να υπάρξει και η τελική συμφωνία (καθώς η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού προβλέπεται στο μνημόνιο και πρέπει να προχωρήσει άμεσα).

Δεν τον δεσμεύουν
Με βάση το χρονοδιάγραμμα το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κάθε έτους ο υπουργός Εργασίας θα καταθέτει πρόταση νόμου με το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει το επόμενο έτος (ξεκινώντας από το 2017). Θα έχει προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων και επιστημονικών φορέων και θα έχει συνταχθεί σχετικό πόρισμα με προτάσεις (οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την πρόταση του υπουργού).

Στο σχέδιο της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη «ρύθμιση του συστήματος καθορισμού νόμιμου κατώτατου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών» προβλέπονται τα εξής:

Αρθρο πρώτο. Επειτα από διαβούλευση ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση (μηνιαίος μισθός για εργασία 25 ημερών και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως) για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ατομικές συμβάσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες αποδοχές ή ημερομίσθιο, υπολειπόμενες από το καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο (ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης).

Η νέα διαδικασία τίθεται σε ισχύ όχι πριν από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Αρθρο δεύτερο: Το ύψος του κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.

Αρθρο τρίτο: Για τον ορισμό του κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου διεξάγεται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης.

Οι κοινωνικοί εταίροι που μετέχουν στη διαβούλευση είναι:

•Η ΓΣΕΕ και λοιπές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές.
•Ο ΣΕΒ, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η Ενωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος (ΕΣΕΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), και λοιπές εργοδοτικές οργανώσεις που προτείνονται από αυτούς ή καλούνται από την επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης.
Αρθρο τέταρτο: Η διαβούλευση συντονίζεται από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ, ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του υπουργού Εργασίας.

Αρθρο πέμπτο: Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης καθώς και όλες οι εκθέσεις, τα υπομνήματα και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο τεκμηρίωσης που αφορά την ανωτέρω διαδικασία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας.

Αρθρο έκτο: Εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιουνίου κάθε έτους ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με πρόταση νόμου τον κατώτατο μισθό, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Bookmark and Share