"Χρυσός" o γολγοθάς για την απόκτηση παιδιού από τα ζευγάρια που δεν είναι εφικτό να τεκνοποιήσουν φυσικά.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας περίπου 34.000 ζευγάρια... στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα φυσικής τεκνοποίησης με αποτέλεσμα να προβαίνουν στη χρήση μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και κυρίως της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πρόκειται για μία επίπονη και ψυχοφθόρα διαδικασία, ιδιαίτερα για τη γυναίκα και απαιτεί μεγάλη προετοιμασία ενώ έχει υψηλό χρηματικό κόστος.
Δυσβάστακτο κόστος
Το μέσο κόστος εξωσωματικής αγγίζει τα 3.500 ευρώ - περίπου 1.500 ευρώ για τα φάρμακα και 2.000 για την κλινική διαδικασία, ποσό δυσβάστακτο για ένα ζευγάρι, ιδιαίτερα στις παρούσες οικονομικές συνθήκες.
Αυστηρές προϋποθέσεις
Την ίδια στιγμή ο ΕΟΠΥΥ, έχει θεσπίσει ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις και χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου να εγκρίνει την εξωσωματική γονιμοποίηση:
Έχει μόνο τρεις Έκτακτες Ειδικές Επιτροπές Εξωσωματικής γονιμοποίησης, μία στην Αθήνα που καλύπτει τις ασφαλισμένες που κατοικούν σε όλη τη χώρα πλην της Β. Ελλάδας, μία στη Θεσσαλονίκη για τις ασφαλισμένες της Β. Ελλάδας και μία στην Πάτρα η οποία καλύπτει τις ασφαλισμένες που διαμένουν στην Πελοπόννησο, Κεφαλληνία, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Παξούς και Αντίπαξους.
Δικαιολογητικά και εμπόδια
Ακόμα όμως και στα δικαιολογητικά που απαιτούνται, τα εμπόδια είναι πολλά:
Εκτός από το παραπεμπτικό του γυναικολόγου, απαιτούνται δύο πλήρη σπερμοδιαγράμματα του συζύγου με μεσοδιάστημα 75 ημερών το ένα από το άλλο από τα οποία το ένα τουλάχιστον να έχει γίνει σε Εργαστήριο του ΕΟΠΥΥ ή Δημόσιο Νοσοκομείο ή συμβεβλημμένο με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήριο υπογεγραμμένα από ιατρό μικροβιολόγο- βιοπαθολόγο ή και βιολόγο (και όχι από ιατρό γυναικολόγο του κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης).
Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, η κρίση της επιτροπής θα αφορά δύο προσπάθειες οι οποίες δεν μπορούν να απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 4 μήνες ούτε περισσότερο από έτος. Εννοείται ότι η ασφαλισμένη θα ξαναπεράσει από επιτροπή για τις υπόλοιπες δύο προσπάθειες, καθώς επίσης και ότι περνάει κάθε φορά από επιτροπή όταν οι προσπάθειες γίνονται ανά έτος.
Όλα αυτά για να χορηγηθεί κατόπιν εορτής στην ασφαλισμένη - και αφού η προσπάθεια επιτύχει - το επίδομα των 352 ευρώ, δηλαδή μόνο το 10% του ποσού που ξόδεψε!