Βροχή οι αιτήσεις για μια θέση στο ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Βροχή οι αιτήσεις για μια θέση στο ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων

Συνωστισμός υποψηφιοτήτων παρατηρείται για τις επτά θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), για τη στελέχωση της οποίας ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε χθες από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να επισπευσθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ έχει δεχθεί πάνω από... 100 αιτήσεις από επιστήμονες και πρώην στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό για τις επτά θέσεις του ΔΣ της ΕΔΕΥ, η στελέχωσή της οποίας καθυστερεί αδικαιολόγητα από το 2011 που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος.

Η πρώτη προκήρυξη για τη στελέχωση του φορέα έγινε τον Φεβρουάριο του 2012, μεσολάβησε ωστόσο η διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου - Ιουνίου 2012, και η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να προκηρύξει ξανά τον διαγωνισμό για τη στελέχωση του φορέα.

Χθες, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να μπορέσει επιτέλους να λειτουργήσει η εταιρεία, η οποία θα αναλάβει στην ουσία να προωθήσει τις διαδικασίες για την παραχώρηση νέων περιοχών μέσω διαγωνισμών, να αξιοποιήσει τα στοιχεία που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των ερευνών (παλαιών και νέων), να χορηγεί άδειες για αναζήτηση υδρογονανθράκων, κ.λπ. Με λίγα λόγια, η λειτουργία του νέου αυτού φορέα, για τη διοίκηση του οποίου υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης των κοιτασμάτων του ελληνικού υπεδάφους.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε χθες για «μεγάλο ενδιαφέρον ξένων εταιρειών και για άλλες περιοχές, κάτι που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των παικτών του εξωτερικού στη χώρα μας».Είπε ότι η επίσπευση των διαδικασιών εξόρυξης αποτελεί «μεγάλο, συγκριτικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα» και έκανε λόγο για στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς εταιρείες ερευνών δίνοντας έμφαση στους θαλάσσιους χώρους του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης.

Στάθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις έρευνες σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο
Bookmark and Share