Εντυπωσιακή άνοδο παρουσιάζουν οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών προς όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με την Κρήτη, τη Ρόδο αλλά και τα νησιά του Ιουνίου να σφύζουν από τουρίστες.
Από τα τέλη Απριλίου η κίνηση είναι έντονη και τον Μάιο οι αεροπορικές αφίξεις παρουσίασαν άνοδο της τάξης του...
18%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τις αφίξεις του Ιουνίου.
Την ίδια ώρα, οι ταραχές που συνεχίζονται στην Τουρκία έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση της ζήτησης. Ειδικά στα ξενοδοχεία της Πόλης οι κρατήσεις έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 18% τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ενώ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στην αγορά των εταιρικών συναντήσεων, καθώς αρκετές εταιρείες αποφάσισαν τελικά να αλλάξουν προορισμό για την πραγματοποίηση εκδηλώσεών τους.
Σχετικά με τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην Τουρκία, οι Ελληνες επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού τουρισμού αναφέρουν πως δεν ευνοεί κανέναν και τονίζουν πως πρέπει να υπάρχει σταθερότητα και ηρεμία στην περιοχή μας, καθώς οι προκρατήσεις από ξένους τουρίστες στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα από τις ταραχές στη γειτονική χώρα και οι όποιες επιπλέον κρατήσεις προέλθουν εξαιτίας της συγκεκριμένης κατάστασης δεν θα συμβάλλουν σημαντικά στο ποσοστό αύξησης του ελληνικού τουρισμού.
Στην Ελλάδα φέτος τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι αφίξεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία, γεγονός που οφείλεται στις κορυφαίες επιδόσεις των υπαλλήλων των Προξενικών Αρχών στις θεωρήσεις Visa.
Από τις υπόλοιπες χώρες οι αφίξεις από Γερμανία κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, ενώ αντίθετα αύξηση καταγράφεται στον αριθμό επισκεπτών από Βρετανία, Πολωνία και Τουρκία. Ανοδικά κινείται και η αγορά των ΗΠΑ, ωστόσο οι αφίξεις Αμερικανών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και για το 2013.
Επίσης μικρή διείσδυση έχει η Ελλάδα και στην εξαιρετικά δυναμική αγορά της Κίνας. Οι αφίξεις Κινέζων διαμορφώνονται στα 30.000 άτομα, όταν 85 εκατ. Κινέζοι κάνουν διακοπές εκτός των συνόρων τους κάθε χρόνο. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έκδοση Visa που αποτελεί «αγκάθι» για τους τουρίστες.
Ωστόσο, μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί ο εσωτερικός τουρισμός, καθώς οι Ελληνες αδυνατούν να κάνουν διακοπές, λόγω της απίσχανσης των οικονομικών τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο εγχώριος τουρισμός βρίσκεται σε κατάρρευση. Τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού αναμένεται να δώσουν μια «ανάσα» ειδικά στα μικρά ξενοδοχεία και τα καταλύματα μετά την 1η Σεπτεμβρίου.
Της Έφης Καραγεώργου