- Τι σηματοδοτεί η διαφαινόμενη επιτυχής ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων για την οικονομία.
- Η επούλωση των "τραυμάτων" και οι επερχόμενες κρίσιμες αποφάσεις για τα δάνεια.
- Η εικόνα στο Χρηματιστήριο και το ευρύτερο στοίχημα της ελληνικής ανάκαμψης
Με επιτυχία έκλεισε χθες η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, με τους επενδυτές να καλύπτουν την απαιτούμενη συμμετοχή, και έτσι η διοίκηση του ομίλου να παραμείνει σε.. ιδιωτικά χέρια (και μάλιστα ελληνικά), χωρίς την έκδοση CoCos.
Με τη χθεσινή εξέλιξη κλείνει, ουσιαστικά, με επιτυχία ο κύκλος των ανακεφαλαιοποιήσεων των συστημικών τραπεζών (η εξέλιξη της υπόθεσης της Eurobank ήταν δεδομένη), καθώς μετά την Alpha Bank και την Εθνική απομένει μόνο ως τυπική διαδικασία η κάλυψη της απαιτούμενης έκδοσης από την Τράπεζα Πειραιώς.
Μετά και από αυτήν την εξέλιξη, την «επόμενη μέρα» αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται η ένταση που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς:
• Οι τραπεζικοί τίτλοι είχαν μονοπωλήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον (υπήρξαν συνεδριάσεις όπου στις μετοχές του κλάδου κατευθύνθηκαν πάνω από τα 2/3 του συνολικού όγκου των συναλλαγών στο Χ.Α.).
• Οι διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών, των δικαιωμάτων και των warrants των τραπεζών ήταν ιδιαίτερα έντονες (και για πολλούς αρκετά ζημιογόνες...) εξαιτίας του ότι το ευρύ επενδυτικό κοινό δεν ήταν εξοικειωμένο σε τέτοιες διαδικασίες και σε τέτοια προϊόντα. Από την όλη κατάσταση δεν έλειψαν φυσικά και οι traders, οι οποίοι βρήκαν ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος για να διεκδικήσουν ένα καλό... μεροκάματο.
• Τα πολύ μεγάλα ποσά που αντλήθηκαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών αποστέρησαν ρευστότητα από άλλους χρηματιστηριακούς κλάδους. Αρκετοί επενδυτές πούλησαν άλλες μετοχικές τους θέσεις, ή έστω ανέβαλαν κάποιες άλλες τοποθετήσεις τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ή ακόμη ρευστοποίησαν μέρος των τραπεζικών τους μετοχών, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τη συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Όλα λοιπόν αυτά τα «τραύματα» που προκάλεσαν οι αυξήσεις κεφαλαίου ελπίζεται πως σύντομα θα αρχίσουν να επουλώνονται και σταδιακά η χρηματιστηριακή αγορά θα ασχολείται με άλλα θέματα.
Το ευρύτερο στοίχημα
Ωστόσο, τα κυριότερα οφέλη από την επιτυχή επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν αφορούν άμεσα τη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά το σύνολο της οικονομίας.
Γιατί μπορεί τα φρέσκα αυτά κεφάλαια των ΑΜΚ να μην επαρκούν για την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία, ωστόσο θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προσπάθεια των τραπεζών να επαναπατρίσουν σταδιακά μέρος των χαμένων καταθέσεών τους, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να μετατραπούν σε δάνεια προς τις επιχειρήσεις.
Ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι η εξάλειψη του φόβου των επιχειρηματιών ότι η διαχείριση των τραπεζικών τους δανείων θα μπορούσε να «πέσει» σε πρόσωπα που δεν γνώριζαν την ελληνική πραγματικότητα, αλλά ούτε και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κλάδο και δραστηριότητα.
Τα πρόσωπα μάλιστα αυτά δεν θα είχαν ούτε καν την πολυτέλεια του χρόνου προσαρμογής αφού θα έπρεπε να λάβουν σοβαρές αποφάσεις «με το καλημέρα». Ο παράγοντας αυτός θεωρείται πολύ σημαντικός γιατί οι τράπεζες σε σύντομο χρονικό διάστημα (πιθανόν ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι) θα κληθούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για τις ρυθμίσεις των δανείων πολλών μεγάλων επιχειρήσεων, εφόσον θα συζητηθούν θέματα επιμηκύνσεων, συγχωνεύσεων, «κουρεμάτων» και εγγυήσεων.
Γενικότερα, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα που θα έπρεπε να κερδίσει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να ελπίζει σε ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014 και μετά. Έτσι, ύστερα από μια ατυχή συγκυρία στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων (ο αποτυχημένος διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ) και μέσα σε ένα κλίμα πολιτικής κινητικότητας (βλέπε συνάντηση των τριών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση την προσεχή Δευτέρα), η έλευση του θετικού νέου από την Εθνική Τράπεζα αποτελεί, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, μια βαθιά ανάσα τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για το χρηματιστήριο, που χθες αντέδρασε ανοδικά.