Δύσκολη μέρα η χθεσινή για τον κόσμο των ΜΜΕ. Είναι πράγματι ασυνήθιστο να κλείνει ο κρατικός φορέας ενημέρωσης και δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο σε άλλη χώρα. Δεν ξέρω βέβαια, αν υπάρχει άλλη «φανταστική» χώρα σαν τη δικιά μας.
Χαίρομαι που το κράτος θα μειωθεί. Χαίρομαι που, έστω κι έτσι, αισθανόμαστε το πρώτο δημοσιονομικό «σοκ» εξυγίανσης του δημοσίου. Ίσως είναι οδυνηρό να απολύονται 3000 σχεδόν «επώνυμοι» άνθρωποι αλλά είναι φρικιαστικό να παραμένουν άνεργοι 1.500.000 άλλοι χωρίς όνομα και ταυτότητα.
Η ΕΡΤ κλείνει γιατί... το προσωπικό της είναι πολλαπλάσιο από τις ανάγκες της, γιατί οι εργαζόμενοι λειτουργούσαν υπό καθεστώς αλαζονείας και «έπαιζαν» με συνδικαλιστικά τερτίπια, γιατί ουδεμία διάθεση είχαν να συνεργαστούν για απολύσεις, γιατί ο νόμος προβλέπει απολύσεις μόνο με κλείσιμο της ΔΕΚΟ. Όλοι αυτοί είναι σημαντικοί λόγοι για να δικαιολογήσουν την απότομη και κυνική απόφαση του Σαμαρά, που σόκαρε τους πάντες.
Για άλλη μια φορά όμως, το τεράστιο πολιτισμικό καρκίνωμα της ελληνικής κοινωνίας μετά το 1990 δεν φαίνεται να απασχολεί και πολλούς. Κι αναρωτιέμαι πόσοι θα σπεύσουν να πανηγυρίσουν γύρω από το πτώμα της δημόσιας τηλεόρασης, αδιαφορώντας τι γίνεται με την αυθαιρεσία των ιδιωτικών μέσων. Με λίγα λόγια, ζούμε τον αναγκαστικό θάνατο του μοναδικού μέσου που είχε τη δυνατότητα να μεταδίδει πολιτισμό κι από την άλλη απομένουμε μόνοι με τόσους άλλους «κρατικοδίαιτους» φορείς κακοποίησης της αισθητικής και του σύγχρονου πολιτισμού μας.
Η καθαρή αλήθεια είναι ότι το μιντιακό τοπίο στην Ελλάδα, λειτουργεί απολύτως παράνομα, χωρίς άδειες, κανόνες και ασφαλιστικές δικλείδες ανεξάρτητης ενημέρωσης. Αυτό θα αλλάξει ποτέ; Θα μπορέσουμε ποτέ να αισθανθούμε ότι η νοημοσύνη μας έχει κάποια αξία για τις οποιεσδήποτε εξουσίες; Θα σταματήσουν να εκπέμπουν σταθμοί που οι εκπρόσωποί τους είναι διανοητικά καθυστερημένοι; Θα κλείσουν τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες που υπάρχουν μόνο από τις «χορηγίες» του ΟΠΑΠ; Θα απαγορευθεί ποτέ σε ανεκδιήγητους «νταβατζήδες» να ανοίγουν τηλεοράσεις στην επαρχία; Θα δοθούν ποτέ νόμιμες άδειες, με τη υποχρέωση να είναι υγιείς οικονομικά η επιχείρηση για να δανειοδοτηθεί; Θα υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να προσλάβουν καταξιωμένους πνευματικούς ανθρώπους, ως διευθυντές προγραμμάτων;
Πόση σημασία έχει να μειώσει το δημόσιο θέσεις, αν δεν ξεκινήσει τώρα μια σειρά από ανάλογες επαναστατικές κινήσεις, για να αλλάξουν όλα στα ελληνικά ΜΜΕ; H ελληνική κοινωνία έχει εκφυλιστεί από τη ακατάσχετη φλυαρία και την ασυδοσία των ιδιωτικών μέσων, που το κράτος εξέθρεψε για δύο δεκαετίες.
Παράγονται γενιές «αμόρφωτων» Ελλήνων που δεν μπορεί πια να βοηθήσει κανένα σχολείο. Μακάρι η απόφαση για την ΕΡΤ να συγκινήσει κάποιους, για μεγαλύτερες, πιο ουσιαστικές αλλαγές, στο χώρο των μέσων. Είμαι σίγουρος ότι πολύ γρήγορα, θα εκπέμψει και πάλι η δημόσια τηλεόραση, πιο καθαρή και δυναμική. Πολύ φοβάμαι όμως, ότι καμιά εξουσία δεν έχει διάθεση για τα υπόλοιπα, που πρέπει να αλλάξουν ουσιαστικά, τη μιντιακή μας ζωή..
Του κ.Α.Ζαμπούκα.