Καραγκιοζιλίκια με απόφαση δημοτικού συμβουλίου:
O δημότης Θεσσαλονίκης παρακολουθεί -ανήμπορος να αντιδράσει- τα τ.μ. του σπιτιού του να αυξλάνονται(!) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, μετά από σχετική αναπροσαρμογή που.. αποφασίστηκε ερήμην του.
Δικαιολογία του Δήμου: "Υπάρχει νόμος του 1976 που μας το επιτρέπει!"
"Σε περίοδο οικονομικής κρίσης το ρευστό σπανίζει. Βρίσκεσαι αντιμέτωπος μ' ένα σωρό... χρέη και μια στοίβα λογαριασμούς, δεν ξέρεις τι να πρωτοπληρώσεις.
Ή, καλύτερα, πώς να πληρώσεις.
Αναρωτιέσαι πόσα να δώσεις στη ΔΕΗ πριν σου κόψουν το ρεύμα, και παρατηρώντας την ανάλυση του λογαριασμού διαπιστώνεις ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης σου έχει προσθέσει άλλα δύο δωμάτια στο σπίτι! Διαμένεις σε 100 τ.μ., πληρώνεις δημοτικά τέλη για 133 τ.μ. Σκέφτεσαι πως έγινε λάθος, ενώ δεν αποκλείεις και το ενδεχόμενο της κομπίνας - τόσα και τόσα έχεις ακούσει.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού δηλώνει αναρμόδια, αλλά ο δήμος σε πληροφορεί ότι πρόκειται για ένα λογιστικό τερτίπι για την αναπροσαρμογή των τελών και την είσπραξη των προσδοκώμενων χρηματικών ποσών.
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο ζώνες χρέωσης των ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών.
Στην πρώτη πληρώνεις 2,24 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και στη δεύτερη 1,68 ευρώ.
Η ΔΕΗ όμως δέχεται μόνο ένα συντελεστή για τις κατοικίες και ο δήμος πράττει σύμφωνα με το νόμο 429/1976: «Προσδιορίζει δι' έκαστον υπόχρεον το εις τετραγωνικά μέτρα πλασματικόν εμβαδόν του χώρου, το οποίον πολλαπλασιαζόμενον επί τον ενιαίο συντελεστήν αποδίδει ποσόν τελών ίσον προς το προκύπτον εκ του γινομένου του πραγματικού εμβαδού επί τον κατά κατηγορίαν συντελεστήν».
Πράξεις αριθμητικής:
Παίρνεις χαρτί και μολύβι, κάνεις πράξεις.
Με απλά μαθηματικά:
διαιρείς το μεγαλύτερο συντελεστή με το μικρότερο.
Το πηλίκο είναι 1,33.
Το πολλαπλασιάζεις με το εμβαδόν του εκάστοτε διαμερίσματος, της Α' ζώνης με την υψηλότερη χρέωση (2,24 ευρώ), προσθέτοντας έτσι τα πλασματικά τετραγωνικά μέτρα, και στη συνέχεια πολλαπλασιάζεις με το χαμηλότερο συντελεστή (1,68).
(π.χ. 100 τ.μ. Χ 1,33 Χ 1,68 ευρώ = 100 τ.μ. Χ 2,24 ευρώ).
Το γινόμενο αντιστοιχεί στο δημοτικό τέλος που καλείσαι να πληρώσει ως δημότης -καταναλωτής, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, μαζί με την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος, το Δημοτικό Φόρο (ΔΦ), το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), την ΕΡΤ και το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).
Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με την υπ' αριθμόν 862 απόφασή του, ενέκρινε τη συγκεκριμένη αναπροσαρμογή για τις 206.000 κατοικίες της Α' ζώνης, με συνολικό εμβαδόν 14,3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα.
Αν συνεχίζεις να κάνεις πράξεις, υπολογίζεις έσοδα ύψους 32 εκατ. ευρώ.
Και άλλα 2,3 εκατ. από τα τέλη για τις 16.000 κατοικίες της Β' ζώνης που έχουν συνολικό εμβαδόν 1,4 εκατ. τετραγωνικά μέτρα.
Στις δύο ζώνες (Α+Β) ηλεκτροδοτούνται επιπλέον 75.000 επαγγελματικές στέγες, ενώ συνολικά τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ανέρχονται σε 306.000, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης"..
Enet.
Toυ κ.Βασίλη Παπαναστασούλη