Νομοσχέδιο που θα αλλάξει το "χάρτη" στους υδρογονάνθρακες ετοιμάζει η Τουρκία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Νομοσχέδιο που θα αλλάξει το "χάρτη" στους υδρογονάνθρακες ετοιμάζει η Τουρκία

Αν και ακόμη δεν έχει βρει τα κατάλληλα κοιτάσματα που θα την βάλουν για τα καλά στο ενεργειακό παιχνίδι, η Τουρκία μπορεί και πλέον επιδιώκει να προσελκύσει τόσο μικρούς όσο και μεγάλους παίκτες, για να αποτελέσει το ενεργειακό σταυροδρόμι τόσο για τις αγορές της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ.



Την ίδια στιγμή, υπάρχει ένας παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και... να κάνει την χώρα ακόμα πιο ελκυστική για εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη και την παραγωγή πετρελαίου. Η τουρκική κυβέρνηση επεξεργάζεται μια νέα νομοθεσία για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, που θα μπορούσε να αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ΤPAO, αναγκάζοντάς την να μπει σε έναν επί ίσοις όροις ανταγωνισμό με τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τη Τρίτη, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσε την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ελλάδας.

Στην γείτονα χώρα, το νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες βρίσκεται υπο συζήτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο από την προηγούμενη εβδομάδα και παρά τις αντιδράσεις, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ψηφιστεί, αφού έχει την πλήρη υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στοχεύει στην απελευθέρωση της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας με σκοπό να προσελκύσει περισσότερα ξένα κεφάλαια.

Και ακριβώς επειδή δεν έχει ανακαλύψει ένα τεράστιο κοίτασμα, η Άγκυρα επιχειρεί να αυξήσει τα υπάρχοντα μερίδια, περιορίζοντας τη δύναμη της κρατικής TPAO, για να δελεάσει νέους ερευνητές και επενδυτές. Οι τελευταίοι μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, καθώς πρέπει να συνεργαστούν με τη TPAO για να λάβουν τις κατάλληλες άδειες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης, ενώ επιβαρύνονται και με φόρο της τάξης του 55% επι των κερδών. Με το νέο νομοσχέδιο θα μειωθεί στο 40%.
Να σημειωθεί ότι η κρατική εταιρεία ελέγχει το 60% του συνόλου των αδειών και το 100% των αδειών για τις offshore δραστηριότητες.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η Τουρκία διαθέτει αποθέματα πετρελαίου που δεν ξεπερνούν τα 270 εκατ. βαρέλια και 218 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Οι προοπτικές όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές του oilprice.com, είναι πολύ μεγαλύτερες. Οι σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές χώρες, όπως το κοίτασμα του Λεβιάθαν, αλλά και οι προβλέψεις για παραγωγή συνολικά 122 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου σε Ισραήλ, Κύπρο, Λίβανο και Σύρια έχουν πείσει όλους τους μεγάλους παίκτες ότι δεν θα αργήσει να ανακαλυφθεί ένα εξίσου μεγάλο κοίτασμα και στη Τουρκία.

Εξάλλου υπάρχει και η Μαύρη Θάλασσα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία περιοχή 400.000 τετρ. χλμ από ανεξερεύνητα οικόπεδα. Εκεί η TPAO στοχεύει σε παραγωγή περισσότερων από 10 δισ. βαρελιών πετρελαίου.

Πάντως, η κλιμάκωση των πιο βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων ετών που λαμβάνουν χώρα στη Τουρκία, ενδέχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο το ήδη ασταθές περιβάλλον της Μέσης Ανατολής σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι είναι πιθανό να επιτείνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην τιμή του μαύρου χρυσού.
Bookmark and Share