Τα άδυτα της CIA στοχεύουν οι Ρώσοι, μέσω Σνόουντεν - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Τα άδυτα της CIA στοχεύουν οι Ρώσοι, μέσω Σνόουντεν

 

Δεν τον εκδίδουν στις ΗΠΑ



«Λαβράκι» θεωρεί η Μόσχα τον νούμερο ένα αυτή την περίοδο καταζητούμενο από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος...αποκάλυψε το πρωτοφανές δίκτυο παρακολούθησης των επικοινωνιών το οποίο είχαν στήσει στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, ο Σνόουντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στον χώρο του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο, υπό την προστασία των Ρώσων οι οποίοι αρνούνται να δεχθούν το αίτημα των ΗΠΑ και να τον εκδώσουν -προκαλώντας έτσι τον εκνευρισμό τους.

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ
Επισήμως, βεβαίως, το Κρεμλίνο και προσωπικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι ο συνεργάτης της CIA και της NSA περνά από το «μικροσκόπιο» των ρωσικών υπηρεσιών, σε μια προσπάθεια να του αποσπάσουν πληροφορίες για το δίκτυο των Αμερικανών κατασκόπων, το σύστημα που δουλεύουν και τον εξοπλισμό που διαθέτουν. Ωστόσο, με δεδομένη την εμπειρία του Πούτιν σε αυτόν τον τομέα (προέρχεται από τα σπάργανα της σοβιετικής KGB), θεωρείται απίθανο οι Ρώσοι να έχουν στα χέρια τους μια τέτοια πηγή και να μην προσπαθήσουν να του αποσπάσουν κάθε δυνατή πληροφορία -ή, εναλλακτικά, να επιχειρήσουν να διασφαλίσουν σημαντικά ανταλλάγματα από την Ουάσινγκτον για να της τον παραδώσουν.

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Σνόουντεν, ο οποίος γνωρίζει ότι η θέση του είναι εξαιρετικά λεπτή και επίφοβη, φέρεται να απειλεί πως στην περίπτωση που πάθει κάτι, θα βγουν στην επιφάνεια πολύ περισσότερες και απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τη δράση των αμερικανικών υπηρεσιών.

«Βαθύ λαρύγγι»
Με βάση το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian -η οποία έχει εξαρχής πρωταγωνιστήσει στην αποκάλυψη και αυτού του σκανδάλου, όπως έκανε επίσης στην υπόθεση των Wikileaks και του Τζούλιαν Ασάνζ- ο άνθρωπος στον οποίο έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «βαθύ λαρύγγι» έχει φροντίσει να στείλει διάφορα αρχεία σε κάθε γωνιά του πλανήτη και προειδοποιεί ότι αρκεί μια εντολή του και ένας κωδικός ώστε αυτά να γίνουν προσβάσιμα και να δουν το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας τεράστια ζημιά στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις από τις αποκαλύψεις έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές. Την Τρίτη, ο επικεφαλής της NSA, Κιθ Αλεξάντερ, κάλεσε τους υπαλλήλους και συνεργάτες της υπηρεσίας να συνεχίσουν απρόσκοπτοι το έργο τους, το οποίο χαρακτήρισε «πολύτιμο, αναγνωρισμένο και άξιο τιμής». Ηδη, όμως, αρκετοί έχουν αρχίσει να ανησυχούν μήπως η ζημιά που έχει προκληθεί είναι μη αναστρέψιμη. Στελέχη του συγκεκριμένου «χώρου» σημειώνουν, για παράδειγμα, ότι οργανώσεις και άτομα που βρίσκονται στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών ενδέχεται να αλλάξουν τον τρόπο επικοινωνίας τους, καθιστώντας έτσι πολύ πιο δύσκολη τόσο την παρακολούθησή τους όσο και, κατά συνέπεια, την πρόληψη τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το σκάνδαλο Σνόουντεν έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικάνους να χρεώνουν στην κυβέρνηση Ομπάμα αστοχίες και αδυναμία χειρισμού μιας τόσο λεπτής υπόθεσης.
Bookmark and Share