Υπεγράφη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και στις πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.
Οπως είχε προαναγγελθεί, ο κ. Δένδιας υπέγραψε και έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία το... σχετικό Π.Δ. που προβλέπει ότι οι μετέχοντες σε «ιδιαίτερα μικρές» πορείες δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν ολόκληρο το οδόστρωμα και να διακόπτουν την κυκλοφορία στους κεντρικούς οδικούς άξονες των μεγάλων πόλεων. Προηγήθηκαν συναντήσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, αρχικά με τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και στη συνέχεια με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και εκπροσώπους των επαγγελματιών του κέντρου. Πλην των συνδικαλιστών, οι υπόλοιποι εκφράστηκαν θετικά για την πρωτοβουλία του κ. Δένδια, γεγονός που επιτάχυνε τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, αρμόδιος να εκτιμήσει το μέγεθος της συνάθροισης και τη δυνατότητα περιορισμού της σε μέρος του οδοστρώματος είναι ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.: «Κατά τη λήψη της απόφασης λαμβάνεται υπόψη ιδίως ο αριθμός των συμμετεχόντων, η σημασία της συγκεκριμένης οδού, η τουριστική κίνηση της περιοχής» και άλλα δεδομένα. Υπεγράφη χθες από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και τις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους. Οπως είχε προαναγγελθεί, ο κ. Δένδιας υπέγραψε και έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία το σχετικό Π.Δ. που προβλέπει ότι οι συμμετέχοντες στις «ιδιαίτερα μικρές» πορείες δεν θα μπορούν να διακόπτουν την κυκλοφορία στους κεντρικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας και των υπολοίπων μεγάλων πόλεων. Προηγήθηκαν συναντήσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, αρχικά με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και στη συνέχεια με τον δήμαρχο της Αθήνας Γ. Καμίνη και εκπροσώπους των επαγγελματιών της Αθήνας. Εκτός των συνδικαλιστών, οι υπόλοιποι εκφράστηκαν θετικά για την πρωτοβουλία του κ. Δένδια, γεγονός που επιτάχυνε τις εξελίξεις.
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (τις λεπτομέρειες του οποίου είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής) δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στη 2η παράγραφο του άρθρου 1 αναφέρονται τα εξής: «Οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης. Σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις». Το σχέδιο Π.Δ. προσδιορίζει ότι αρμόδιος να εκτιμήσει το μέγεθος της συνάθροισης και τη δυνατότητα περιορισμού της σε μέρος του οδοστρώματος είναι ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ: «Κατά τη λήψη της απόφασης λαμβάνεται υπόψη ιδίως ο αριθμός των συμμετεχόντων, η σημασία της συγκεκριμένης οδού, η τουριστική κίνηση της περιοχής, η δυνατότητα ομαλής πρόσβασης σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους και εν γένει η εμπορική και οικονομική δραστηριότητα».
Σε ισχύ μετά το ΦΕΚ
Οπως προβλέπεται, το Π.Δ. θα τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 2012 πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας 796 διαδηλώσεις (περισσότερες από δύο την ημέρα) με συμμετοχή χαμηλότερη των 200 ατόμων. Υπενθυμίζεται ότι από έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, σε ποσοστό 45,7% οι έμποροι του κέντρου απάντησαν ότι για την πτώση του τζίρου τους «ευθύνονται οι συχνές πορείες και διαδηλώσεις», ενώ το 37,5% απέδωσε την κάμψη της ζήτησης στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της οικονομικής κρίσης. Σημειώνεται, τέλος, ότι το προωθούμενο Π.Δ. δεν θα έχει εφαρμογή σε πόλεις κάτω των 100.000 κατοίκων.