Wall Street Journal: Δύσκολο να βγάλει τετραετία η νέα κυβέρνηση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Wall Street Journal: Δύσκολο να βγάλει τετραετία η νέα κυβέρνηση

 

Ο ένας χρόνος που χρειάστηκε για να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η αξιοπιστία της χώρας και η εικόνα της -μερικής έστω- πολιτικής σταθερότητας,
εξανεμίστηκε τη στιγμή που ο Φώτης Κουβέλης άλλαξε γνώμη για το καθεστώς των εργασιακών σχέσων των υπαλλήλων της πρώην ΕΡΤ..
όπως φαίνεται από τα τελευταία δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο




Η κυβέρνηση Σαμαρά επιβίωσε της αιφνίδιας αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία καθώς έχει πληγεί η ικανότητά της να επιβάλλει τα  μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, σύμφωνα με κύριο άρθρο της Wall Street Journal.
Το άρθρο αναφέρει πως... η κυβέρνηση της Ελλάδας, όπως έδειξε η πρόσφατη κρίση με το κλείσιμο της ΕΡΤ, θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατάρρευσης κάθε φορά που θα λαμβάνει σκληρά μέτρα.
Σημειώνει πως η απόφαση για κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν ήταν "πρότυπο αποτελεσματικής περικοπής του δημόσιου τομέα", ενώ αναφέρεται σε νομοσχέδιο που εγκρίθηκε τον Μάιο στη Βουλή και προβλέπει χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, μετά από χρόνια "ανεκπλήρωτων υποσχέσεων" των ελληνικών κυβερνήσεων.

"Ξαφνικά ο στόχος που υπέδειξαν οι Βρυξέλλες για 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς φάνταζε εφικτός" αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας όμως πως τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα σχεδίαζε η κυβέρνηση.

"Όταν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επισκέφθηκαν την Αθήνα νωρίτερα μέσα στον μήνα, βρήκαν ότι μόνο 99 δημόσιοι υπάλληλοι απομακρύνθηκαν από τις υπηρεσίες τους" σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι η δόση των 3,3 δισ. ευρώ βρέθηκε ξαφνικά στον αέρα.
Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση ο πρωθυπουργός απέλυσε 2.700 υπαλλήλους της ΕΡΤ κλείνοντας τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στις 11 Ιουνίου, υποσχόμενος την ίδρυση νέας ραδιοτηλεόρασης με το μισό προσωπικό.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως για τη δόση τρεις ημέρες αργότερα, ωστόσο το "λουκέτο" προκάλεσε έντονη κοινωνική αντίδραση. Ένα κύμα διεθνούς συμπαράστασης έκανε την εμφάνισή του, με καθημερινές δηλώσεις και εκφράσεις καταδίκης από φορείς, πολιτικούς και προσωπικότητες.
Το άρθρο αναφέρει πως ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε πρόθυμος να στηρίξει την απόφασή του, τη στιγμή που οι δύο μικρότεροι εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, διαχώρισαν τη θέση τους και ζήτησαν την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ενώ για πρώτη φορά εμφανίστηκε το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές.

Προσθέτει ότι η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ "ήταν σωστή" καθώς ο φορέας αποτελεί "φυτώριο" γραφειοκρατίας και πελατειακών πρακτικών όπως αναφέρει τονίζοντας ότι μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, το κόμμα που κερδίζει εγκαθιστά τους "δικούς του" ανθρώπους.
"Ωστόσο κάποιες φορές ακόμη και η παραμικρή σπίθα από εκεί που δεν το περιμένει κανείς μπορεί να κάψει τα πάντα" αναφέρει παράλληλα ο αρθρογράφος, υπενθυμίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδας δεν βρίσκεται υπό την πίεση των αγορών με τη βοήθεια και της ΕΚΤ, ενώ και στην κοινωνία επικρατεί σχετική νηνεμία.

Η "ηρεμία" όμως φαίνεται να βρίσκεται στο τέλος της, αναφέρει η Wall Street Journal, τονίζοντας ότι έχει τεθεί σε αμφισβήτηση η ικανότητα της Αθήνας να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις, λόγω της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας που διαμορφώνεται, σε μία χώρα που βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης.
"Ένας ακόμη γύρος απολύσεων, ένας ακόμη φόρος, μία "σημαίνουσα" δολοφονία από τη Χρυσή Αυγή, ένας θάνατος στα χέρια της αστυνομίας: Οτιδήποτε μπορεί να πυροδοτήσει έκρηξη" καταλήγει το άρθρο.
Bookmark and Share