Διαψεύδει η Κομισιόν το τελεσίγραφο των 3 ημερών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Διαψεύδει η Κομισιόν το τελεσίγραφο των 3 ημερών

Σε διάψευση δημοσιεύματος του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η τρόικα έθεσε προθεσμία τριών ημερών στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, προχώρησε την Τρίτη η Κομισιόν.


Νωρίτερα, το... ανέφερε σε δημοσίευμα του δηλώσεις τεσσάρων αξιωματούχων της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα έχει τρεις ημέρες για να διαβεβαιώσει τους δανειστές της ότι μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να λάβει την επόμενη δόση του δανείου.

Σημειώνεται πως εντός του Αυγούστου πρέπει να αποπληρωθεί ομόλογο ύψους 2,2 δις ευρώ, που έμεινε «ακούρευτο».

Υπάρχει, ωστόσο, μια γενικότερη δυσαρέσκεια με την πρόοδο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση του δημοσίου και την λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, είπαν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη της τρόικας μπορεί και να ανασταλεί.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε είναι πιθανό το ΔΝΤ να αποχωρήσει από το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετέχει στην χρηματοδότηση εάν αυτή δεν είναι εξασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες και από τους άλλους συμμετέχοντες.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη Δευτέρα διαπραγματεύσεις με την τρόικα με στόχο την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 8,1 δισ. ευρώ. Οι επαφές είχαν διακοπεί για δύο εβδομάδες, λόγω της πολιτικής κρίσης που είχε προκαλέσει το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους εταίρους της πριν το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. «Γι' αυτό πρέπει να δεσμευτεί έως την Παρασκευή», είπε.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στις 8 Ιουλίου και θα εξετάσουν την κατάσταση στην Ελλάδα.

«Είναι μια πραγματικά πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση» φέρεται να είπε ανώτερο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η τρόικα ίσως δεν καταφέρει να ολοκληρώσει την επισκόπηση προόδου του ελληνικού προγράμματος τον Ιούλιο και ίσως χρειαστεί να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο, φέρεται να είπε ένας από τους αξιωματούχους.

«Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και η νομοθέτηση από την πλευρά μας μέχρι τα μέσα Ιουλίου, τότε δεν θα πάρουμε την δόση», είπε έλληνας αξιωματούχος.

«Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να κλείσουμε όσο πιο πολλά θέματα μπορούμε όσο πιο σύντομα», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει από τους δανειστές της να μειώσουν το φετινό στόχο αποκρατικοποιήσεων των 2,6 δισ. ευρώ μετά το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ.

Στον ΕΟΠΥΥ έχει προκύψει έλλειμμα άνω του 1 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ίσως πρέπει να συμφωνηθούν αυτόματες περικοπές δαπανών προκειμένου να καλυφθεί το κενό αυτό.
Bookmark and Share