Συνεργασία με ελληνικές βιομηχανίες φωτοβολταϊκών αναζητούν οι Κινέζοι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Συνεργασία με ελληνικές βιομηχανίες φωτοβολταϊκών αναζητούν οι Κινέζοι

 

Μεγάλες κινεζικές εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελς αναζητούν στην Ελλάδα διέξοδο για να αποφύγουν τις επιπτώσεις των μέτρων αντιντάμπιγκ που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικές.



Πρόκειται για τις εταιρείες... Canadian solar, την Yingli Solar και την Huawei. Εκπρόσωποι των τριών εταιρειών βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα και συζήτησαν με τις ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελς εξετάζοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας. Οι πιθανές μορφές συνεργασίας ξεκινούν από την παραγωγή φασόν για λογαριασμό των Κινέζων, την ενοικίαση των εργοστασίων, μέχρι και την είσοδο των ξένων εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών βιομηχανιών.

Οι συζητήσεις έχουν μείνει σε εκκρεμότητα καθώς οι Κινέζοι θέλουν να ξέρουν τις δυνατότητες που υπάρχουν επί ελληνικού εδάφους και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις όταν είναι πιο καθαρό το τι θα αποφασίσει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκτίμησή τους είναι ότι μετά την παρέλευση της μεταβατικής περιόδου οι δασμοί θα είναι μικρότεροι από τους σημερινούς. Με βάση πάντως την κατάσταση που θα δημιουργηθεί αναμένεται να κινηθούν.

Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε στην αρχή Ιουνίου την επιβολή προσωρινών δασμών εισαγωγής για τα φωτοβολταϊκά πάνελ από την Κίνα ύψους 11,8% για ένα δίμηνο. Από τις 6 Αυγούστου η Επιτροπή θα επιβάλει στις κινεζικές εταιρίες εισαγωγικούς δασμούς που θα κυμαίνονται μεταξύ 37,3 και 67,9%, σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Κίνα έως τότε. Για κάθε εταιρία θα υπάρχει διαφορετικό ποσοστό, σε αντίθεση με τα τωρινά μέτρα τα οποία είναι ενιαία για όλα τα κινεζικά φωτοβολταϊκά, ανεξαρτήτως εταιρίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Κινέζοι κατασκευαστές αναζητούν διέξοδο επί ευρωπαϊκού εδάφους. Σύμφωνα με όσα έχει αποκαλύψει το energypress, έχουν υπάρξει και συνομιλίες με Κινέζους για την προοπτική δημιουργίας στην Ελλάδα νέων εργοστασίων που θα κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά πάνελς με πρώτες ύλες από την Κίνα. Το σχέδιο αυτό, (το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί και για τη λειτουργία των υφιστάμενων ελληνικών εργοστασίων) είναι να έρχονται στον Πειραιά τα βασικά εξαρτήματα (δηλαδή οι φωτοβολταϊκές κυψέλες και τα ηλεκτρονικά) και να γίνεται συναρμολόγηση σε εργοστάσια που θα εγκατασταθούν σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις, είτε στο Θριάσιο είτε και στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς ή της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια τα προϊόντα αυτά θα διοχετεύονται όχι μόνον στην ελληνική αγορά που θεωρείται μικρή, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη που συνεχίζει να παρουσιάζει ανοδική πορεία στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

Τα εργοστάσια συναρμολόγησης φωτοβολταϊκού εξοπλισμού θεωρούνται εντάσεως κεφαλαίου και όχι εργασίας, καθώς δεν απαιτούνται παρά ελάχιστα εργατικά χέρια. Αυτό σημαίνει ότι η μεταφορά της συγκεκριμένης δραστηριότητας από την Κίνα στην Ελλάδα δεν θα επιβαρύνει καθοριστικά το κόστος παραγωγής. Από την άλλη, τα πάνελς που θα παράγονται επί ελληνικού εδάφους θα έχουν το πλεονέκτημα του ευρωπαϊκού προϊόντος που δεν θα υπόκειται φυσικά σε δασμούς.

Η δραστηριοποίηση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά θεωρείται ευνοϊκός παράγοντας, καθώς, όπως έχει φανεί, οι Κινέζοι βλέπουν τον Πειραιά ως «πύλη εισόδου» των προϊόντων τους στην Ευρώπη. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος για τον οποίο ενδιαφέρονται και για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους
Bookmark and Share