"Ναυμαχία" στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

"Ναυμαχία" στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες..

 

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών επηρεάζει στο σύνολό του το εγχώριο επιχειρείν.



Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ούτε ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, ο οποίος καθ' όλη τη... όλες τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών μέσω του ολλανδικού fund Linnaeus Capital Partners BV, του οποίου ηγείται ο ίδιος.

Στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας εκτιμάται ότι ο Γεωργιανός έχει ξοδέψει περίπου 80 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει το... πάνω χέρι στις ελληνικές εταιρείες και έχει πρόθεση να ξοδέψει και άλλα κεφάλαια προκειμένου να αποτελέσει τον απόλυτο ηγέτη του κλάδου. Σημειώνεται ότι ο κλάδος των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών είναι leader στον παγκόσμιο χώρο με ετήσια δυναμικότητα 110.000-120.000 τόνων σε τσιπούρα και λαβράκι και ο πρώτος σε αξία εξαγώγιμος κλάδος της Ελλάδας με 400 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η επιδίωξη του Γεωργιανού για την ώρα «σκοντάφτει» στην αντίσταση που εξακολουθεί να προβάλλει ο Αριστείδης Μπελλές, πρόεδρος του Νηρέα, ο οποίος αναζητεί ξένους στρατηγικούς επενδυτές εκτός της Linnaeus και πιο συγκεκριμένα σε αμερικανικά hedge funds αλλά και στη... Σαουδική Αραβία για τη δημιουργία joint venture. Η συγκεκριμένη χώρα έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να αναπτύξει τον κλάδο των ιχθυηρών της και συγκεκριμένα την παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού και άλλων δύο τοπικών ειδών.

Χρονοδιάγραμμα
Από την πλευρά της η διοίκηση της Σελόντα (οικογένεια Στεφανή) εκτιμά ότι η συγχώνευση με τη Δίας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013, ενώ αναφορικά με την πρόσφατη απόφασή της να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία της θυγατρικής του ομίλου στην Τουρκία (Aegean Sea Products) αυτή αποδίδεται στην άναρχη ανάπτυξη τής εκεί αγοράς ιχθυοκαλλιεργειών. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι νέοι επενδυτές μπήκαν στον κλάδο ακολουθώντας το ίδιο ακριβώς μοντέλο των Ελλήνων παραγωγών πριν από μία δεκαετία.

Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη διακοπή της επιδότησης των 0,50 ευρώ το κιλό, από την τουρκική κυβέρνηση, δημιούργησε πανικό και ανάσχεση του καλπασμού. Εκτιμάται δε ότι ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας στην Τουρκία θα σημαδευτεί τα επόμενα χρόνια από έντονο ανταγωνισμό και πόλεμο τιμών. Προσθέτουν δε ότι η απόσταση του τόπου παραγωγής από τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης καθιστούν το ευπαθές αυτό προϊόν της Τουρκίας κατώτερο ποιοτικά, που διεισδύει στην αγορά μόνο με μειωμένες τιμές και σήμερα χωρίς επιδότηση.

Πάντως, από τις τράπεζες έχουν εκδηλωθεί σημαντικές πιέσεις για να πειστεί και ο Νηρέας να συμμετάσχει στο σχήμα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, για να κάνουν δεκτό το οποιοδήποτε αίτημα αναδιάρθρωσης των δανείων θα πρέπει ο συνολικός τζίρος των συγχωνευμένων να ξεπερνάει το ύψος των δανείων, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί μόνο με τη συμμετοχή του Νηρέα... Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που οι τιμές των ψαριών έχουν υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι και το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί.
Bookmark and Share