Δίνουν τα ωάριά τους επ’ αμοιβή.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Δίνουν τα ωάριά τους επ’ αμοιβή..

Για οικονομικούς λόγους δηλώνει ότι δίνει τα ωάριά του το 40% των Ελληνίδων δωρητριών. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, με βάση ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν 1.423 δότριες ωαρίων σε 60 κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε 11 ευρωπαϊκές χώρες η χρηματική αποζημίωση αποτελεί ισχυρό κίνητρο, ιδίως στον ευρωπαϊκό Νότο.



Ειδικότερα, σε ποσοστό 46% οι γυναίκες στην...  Ευρώπη δηλώνουν ότι δίνουν τα ωάριά τους αποκλειστικά από αλτρουισμό, το 32% τόσο από διάθεση προσφοράς όσο και για οικονομικούς λόγους, ενώ το 10% αποκλειστικά λόγω αποζημίωσης. Οι πιο «αλτρουιστικές» χώρες είναι η Γαλλία (100%), η Φινλανδία (89%) και το Βέλγιο (86%). Το υψηλότερο ποσοστό δωρητριών για οικονομικούς λόγους το διατηρεί η Ρωσία (47%), με την Ελλάδα να ακολουθεί (40%). Στην Ελλάδα, το 17% των δωρητριών δηλώνουν άνεργες, ενώ μόλις μία στις τρεις (30%) είναι ανύπαντρη (το αντίστοιχο ποσοστό στην Ισπανία και την Πορτογαλία είναι άνω του 50%). Η μέση ηλικία των δωρητριών στην Ευρώπη είναι τα 27,4 έτη (η ηλικία της δότριας είναι κρίσιμη για την επιτυχία της θεραπείας).

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσό της αποζημίωσης κυμαίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο να δίνεται στο Βέλγιο (2.000). Στη Γαλλία δεν προβλέπεται αμοιβή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής κ. Θ. Μαντζαβίνο, στην Ελλάδα η αποζημίωση κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ. Τα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν δίκτυα υποψηφίων δωρητριών, που ενεργοποιούνται όταν κάποιο ζευγάρι χρειαστεί ξένο ωάριο. «Πρόκειται για γυναίκες που γνωρίζουμε, έχουν έρθει στα κέντρα μας, έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις κ.ό.κ. Δυστυχώς, κάποια μεμονωμένα περιστατικά κυκλωμάτων διακίνησης ωαρίων αμαυρώνουν όλο τον κλάδο».

Οπως λέει ο κ. Μαντζαβίνος, αυτή η διαδικασία θα παγώσει σε λίγα χρόνια, όταν θα είναι δυνατή η κατάψυξη ωαρίων για μεγάλο διάστημα. «Προς το παρόν, δεν τα έχουμε καταφέρει. Η κατάψυξη ωαρίων σήμερα έχει 2030% απώλειες. Σύντομα, ωστόσο, θα αρχίσουν να λειτουργούν τράπεζες ωαρίων ώστε να μη χρειάζεται να αναζητούμε δωρήτριες». Σημειώνεται ότι από κάθε δωρήτρια αφαιρούνται 5-6 ωάρια, που κατά κανόνα προορίζονται για μία λήπτρια. Κάθε ωοθήκη περιέχει τουλάχιστον 100.000 ωάρια.

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη πραγματοποιούνται περίπου 17.000 κύκλοι εξωσωματικής θεραπείας αποκλειστικά με προσφορά ωαρίων και αποτελούν το 6% των θεραπειών εξωσωματικής.


Bookmark and Share