Αγνοείται το φως στο τούνελ της κτηματαγοράς... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Αγνοείται το φως στο τούνελ της κτηματαγοράς...

 

Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές που διαγράφονται για την πορεία της κτηματαγοράς, σύμφωνα με την οικονομική συγκυρία δεύτερου εξαμήνου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) που στηρίζεται σε ερωτήσεις που τέθηκαν σε παράγοντες της αγοράς ακινήτων.




Το εγχώριο real estate είναι εγκλωβισμένο στην.. απουσία ρευστότητας λόγω της εξαετούς ύφεσης και στην υπερπροσφορά κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων. Έτσι είναι απαραίτητη η δημιουργία κλίματος με προοπτική, όπως σημειώνεται σχετικά, κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Και αυτό εξαιτίας της συνεχούς επιβολής φόρων, της μη χορήγησης τραπεζικών δανείων και των αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης που δεν είναι άμεσα αναστρέψιμοι.

Μεγάλο απόθεμα

Η έκθεση του ΟΠΑ σημειώνει ότι η αγορά ακινήτων είναι τραπεζοκίνητη, με το μεγάλο απόθεμα αδιάθετων κατοικιών, που κυμαίνεται από 200.000 έως 270.000 να αποτελεί το κυρίαρχο πρόσκομμα εξόδου από την κρίση της αγοράς.

Και, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, λόγω και του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος, η απορρόφηση του αποθέματος θα είναι εξαιρετικά αργή. Όπως είχε προβλέψει το Capital.gr περίπου πριν από μία τριετία, όταν η Ελλάδα κατέφυγε στη βοήθεια της τρόικας, η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών οδήγησαν σε απαξίωση το real estate.

Το ΟΠΑ εκτιμά ότι η ανεργία από την οικοδομική δραστηριότητα θα αυξηθεί έως το τέλος της χρονιάς, με αποτέλεσμα ο κλάδος να εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά και το ΑΕΠ.

Δυσοίωνο μέλλον

Η πλειονότητα των ειδικών της κτηματαγοράς, δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πότε θα έρθει η ανάκαμψη, ενώ ενδεχόμενες «αυξομειώσεις» αποδίδονται σε προσωρινές και ευκαιριακές προσφορές των κατασκευαστών.

Το 89,1% των ερωτηθέντων απαντά ότι η κρίση στα ακίνητα θα διαρκέσει ακόμη δύο έως τρία χρόνια και η συντριπτική πλειονότητα υποστηρίζει ότι θα επιδράσει αρνητικά τις τιμές.

Το σπιράλ διολίσθησης στηρίζει η υπέρμετρη φορολόγηση, όπως και το γεγονός ότι τα σπίτια είναι υπερτιμημένα κατά 10% έως 30%, συγκριτικά με τα θεμελιώδη της οικονομίας.

«Το περίεργο που συνέβη με τις μνημονιακές Κυβερνήσεις είναι ότι αυτές δεν έδωσαν και τόση σημασία σ’ αυτό το γεγονός, αφού κατάφεραν να φορτώνουν την κτηματαγορά με ένα πλήθος φόρων» σημειώνουν οι αναλυτές του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Η έκθεση κάνει λόγο για «ενοίκιο που θα πληρώνουν στο κράτος» ύστερα και από τη θέσπιση του ενιαίου φόρου τόσο όσοι ιδιοκατοικούν όσο και όσοι εκμισθώνουν το ακίνητό τους, καθώς θα φορολογούνται με συντελεστή 33%.

«Όμως, η παράλογη αυτή φορολόγηση θα αποτελέσει τον κύριο συντελεστή της ταφόπλακας της κτηματαγοράς. Ο κυνισμός αυτός δεν είναι καθόλου δικαιολογημένος. Δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός επαγγελμάτων ζούσε από την οικοδομή και ακόμη ότι προσδοκούμε ότι θα έρθουν ξένοι να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες. Πώς όμως ευελπιστούμε ότι θα έλθουν ξένοι για να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα, όταν αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν στο κράτος τουλάχιστον δύο ενοίκια το χρόνο!» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα επαγγελματικά ακίνητα, ένας στους δύο ειδικούς προβλέπει ότι η κρίση θα επιδεινωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ το 45,9% δήλωσε ότι υπάρχει πλεόνασμα προσφοράς.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Bookmark and Share