Ένα στικάκι -usb- που κατασχέθηκε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη διαρρηκτών, «αποκάλυψε» φωτογραφίες ενός αρχαιολογικού θησαυρού με ταφικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων κι ένα αρχαίο χρυσό μακεδονικό στεφάνι, τα οποία εκτιμάται πως βρίσκονται στα χέρια αρχαιοκαπήλων!
Αστυνομικοί του... Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, αλλά και αρχαιολόγοι που κλήθηκαν για να δουν τις φωτογραφίες έμειναν άφωνοι, αντικρίζοντας τοποθετημένα πάνω σε εφημερίδες αρχαία χρυσά κοσμήματα, τα οποία πιθανότατα προορίζονταν για «δειγματισμό» σε υποψήφιους πελάτες. Οι αξιωματικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας προσπαθούν να εντοπίσουν την άκρη του νήματος και να ξετυλίξουν το κουβάρι που θα τους οδηγήσει στα αρχαία αντικείμενα, ωστόσο κάνουν λόγο για ερασιτεχνικές κινήσεις από άτομα που πιθανότατα δεν είχαν «περάσματα» στο κλειστό κύκλωμα της παράνομης αγοράς αρχαιοτήτων.
Σε... φωτογραφίες
Ο θησαυρός αποκαλύφθηκε όταν οι αστυνομικοί ανακάλυψαν το συγκεκριμένο στικάκι κρυμμένο σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν διαρρήκτες, ενώ εικάζεται ότι πιθανότατα ανήκει σε άλλο άτομο. Εξετάζοντάς το, εντόπισαν μία σειρά από φωτογραφίες, ωστόσο αυτή που αιχμαλώτισε... το βλέμμα τους και την προσοχή τους ήταν μία φωτογραφία στην οποία απεικονιζόταν ένα χρυσό μακεδονικό στεφάνι, ενώ οι υπόλοιπες έδειχναν μία χρυσή περόνη (καρφίτσα), αλλά και αρχαία σκυθικά κοσμήματα, καθώς επίσης και κομμάτια μιας αρχαίας ελληνικής πανοπλίας.
«Στις φωτογραφίες είδαμε μία περόνη που χρονολογείται από τα ελληνιστικά χρόνια, την οποία είχαμε ήδη βρει μέσα σε μία θήκη για πούρα στον ίδιο χαρτοφύλακα που βρήκαμε και το στικάκι. Η περόνη -ένα κόσμημα με απίστευτες λεπτομέρειες- κατασχέθηκε και παραδόθηκε σε αρχαιολόγους για να την εξετάσουν. Επομένως, το σίγουρο είναι πως αυτός στον οποίο ανήκε η αρχαία περόνη έχει στα χέρια του και τα υπόλοιπα αρχαία ''κομμάτια'', που είδαμε στις φωτογραφίες», επισημαίνει αξιωματικός της ΕΛΑΣ.
Ψάχνοντας αγοραστές
Στέλεχος της Αστυνομίας αναφέρει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι πως κάποιος έχει στα χέρια του σημαντικά ταφικά ευρήματα και ψάχνει αγοραστές, είτε αυτοί είναι συλλέκτες εντός Ελλάδας είτε στο εξωτερικό. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι φωτογραφίες αυτές «κυκλοφόρησαν» στην πιάτσα και βρέθηκαν σε όχημα όπου επέβαιναν διαρρήκτες δείχνει πως το άτομο που έχει στην κατοχή του τα αρχαία αντικείμενα δε διαθέτει τις απαιτούμενες «υψηλές» γνωριμίες για να μπορέσει να έρθει σε επαφή με συλλέκτες ή έστω με μεσάζοντες, οι οποίοι συνήθως έχουν δικό τους «πελατολόγιο».
Τα συγκεκριμένα «κομμάτια», άλλωστε, θεωρούνται ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας και σίγουρα μπορούν να αποκτηθούν μόνον από άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Υπενθυμίζεται ότι το χρυσό στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς, που είχαν κατασχέσει στα χέρια αρχαιοκαπήλων οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης το καλοκαίρι του 2012 είχε εκτιμηθεί στα 1,3 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται για το μοναδικό στεφάνι που έχει κατασχεθεί ποτέ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ΕΛΑΣ.
Πηγή Κ. Αγοραστού, εφημερίδα Αγγελιοφόρος