Octo Finances: Η ΕΕ είναι αναγκασμένη να χρηματοδοτεί την Ελλάδα για δύο λόγους. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Octo Finances: Η ΕΕ είναι αναγκασμένη να χρηματοδοτεί την Ελλάδα για δύο λόγους.

 

Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα, σημειώνει η γαλλική επενδυτική εταιρεία Octo Finances, έπειτα από την αγωνία των τελευταίων διαπραγματεύσεων με την τρόικα και το πράσινο φως για την έστω τμηματική εκταμίευση της δόσης.



Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, οι λόγοι είναι δύο:

Πρώτον γιατί η Ελλάδα έχει... κάνει τεράστια προσπάθεια να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση.
Το 2009, το έλλειμμά της άγγιζε τα 36 δισ. ευρώ και το 2013 θα πέσει στα 7,5 δισ. ευρώ. “Η Ελλάδα έχει μειώσει το έλλειμμα παρά τη βαθιά ύφεση, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα περικόψει τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ από τα φορολογικά έσοδα”, σημειώνει η Octo και προσθέτει:
“Η Γερμανία κατά πάσα πιθανότητα αναγνωρίζει ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να ανταμείβονται”.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το έλλειμμα των 7,5 δισ. ευρώ είναι όσο και οι πληρωμές τόκων για το χρέος που ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ. Εάν εξαιρεθεί το κόστος των τόκων, το πρωτογενές έλλειμμα είναι μηδενικό.
“Υπενθυμίζουμε ότι από το haircut του 2012, το οποίο μείωσε δραστικά τις απαιτήσεις των ιδιωτών επενδυτών, οι βασικοί πιστωτές είναι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης. Εάν σταματήσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα, δεν θα πληρωθούν”, σημειώνει χαρακτηριστικά η Octo.

Ποιο είναι το συμπέρασμά της για την Ελλάδα;
Η χώρα μπορεί να κλείσει τα ελλείμματα εάν είναι σε θέση να αναχρηματοδοτεί το χρέος της επ' άπειρον, σε χαμηλά επιτόκια.
“Και αυτό θα γίνει”...
Bookmark and Share